خوسرمایی بر روی برخی صفات فیزیولوژیکی ارقام مختلف نخود (.Cicer arietinum L) .

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (306.61 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
11دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه محقق اردبیلی
2دانشیارگروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
3دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
4استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
5دانشیار گروه علوم باغبانی – سبزیکاری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
ﻧﺨﻮد ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺧﺎﻧﻮاده ﺑﻘﻮﻻت اﺳﺖ ﻛﻪ ﺳﺮﺷﺎر از ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﻧﺸﺎﺳﺘﻪ ﺑﻮده و در ﺟﻴﺮهی ﻏﺬاﻳﻲ از اﻫﻤﻴﺖ زﻳﺎدی ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ در ﺳﺎل زراﻋﻲ 1396-97 در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ و اﺗﺎﻗﻚ ﻓﺮﻳﺰر ﻗﺎﺑﻞ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی داﻧﺸﮕﺎه ﻣﺤﻘﻖ اردﺑﻴﻠﻲ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﺑﻴﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻧﺨﻮد ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در 18 ژﻧﻮﺗﻴﭗ و 2 ﺳﻄﺢ اﻋﻤﺎل ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ، ﺷﺎﻣﻞ ﺷﺎﻫﺪ )ﻗﺒﻞ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ(، ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ )ﺳﻪ ﻫﻔﺘﻪ ﻧﮕﻬﺪاری در دﻣﺎی 4C° ﺑﺎ 3 ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮداری از ﮔﻴﺎﻫﺎن 10 روز ﭘﺲ از اﻋﻤﺎل ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. در اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ ﺻﻔﺎت ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ، ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ و RWC اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪ. ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲداری در ﺳﻄﺢ 1 درﺻﺪ ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪه داﺷﺖ. ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺷﻤﺎره 16 ﺑﺎ داﺷﺘﻦ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ در ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞa، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ و ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺑﺮﺗﺮﻳﻦ رﻗﻢ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺷﺪ و ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺷﻤﺎره 6 ﺑﺎ داﺷﺘﻦ ﻛﻢﺗﺮﻳﻦ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ درﺻﻔﺎت ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ، ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪ و RWC ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺣﺴﺎسﺗﺮﻳﻦ رﻗﻢ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪی ﺧﻮﺷﻪای ﻧﻤﺎﻳﻨﮕﺮ ﺗﻨﻮع زﻳﺎد ﺑﻴﻦ ﮔﺮوهﻫﺎ ﺑﻮد. در ﺟﺪول ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﺻﻔﺎت، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a و b ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺿﺮﻳﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ را داﺷﺘﻪ و RWC ﺑﺎ ﺗﻤﺎﻣﻲ ﺻﻔﺎت ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﻨﻔﻲ داﺷﺖ.
کلیدواژه ها