ارزﻳﺎﺑﻲ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ در ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻧﺨﻮد (Cicer arietinum L) ﺑﺮ اﺳﺎس ﺑﺮﺧﻲ ﺻﻔﺎت ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ و ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژی
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشگاه محقق اردبیلی
2دانشیارگروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
3دانشیار گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
4استادیارگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
5دانشیار گروه باغبانی _ سبزیکاری، دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
ﻧﺨﻮد ).Cicer arietinum L( ﮔﻴﺎﻫﻲ اﺳﺖ ﻳﻚ ﺳﺎﻟﻪ ﺑﺎ ﺗﻴﭗﻫﺎی ﺑﻬﺎره و ﭘﺎﻳﻴﺰه ﻛﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ اﻛﻮﻟﻮژﻳﻚ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﻮرد زراﻋﺖ ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮد. ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﺑﻴﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻧﺨﻮد ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﺳﺎل زراﻋﻲ 1396-97 درﮔﻠﺨﺎﻧﻪ و اﺗﺎﻗﻚ ﻓﺮﻳﺰر ﻗﺎﺑﻞ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی داﻧﺸﮕﺎه ﻣﺤﻘﻖ اردﺑﻴﻠﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در 18 ژﻧﻮﺗﻴﭗ و 2 ﺳﻄﺢ ﺗﻨﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﺷﺎﻫﺪ )ﻗﺒﻞ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ(، ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺳﻪ ﻫﻔﺘﻪ ﻧﮕﻬﺪاری در دﻣﺎی C 4° ﺑﺎ 3 ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮداری از ﮔﻴﺎﻫﺎن 10 روز ﭘﺲ از اﻋﻤﺎل ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. در اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ ﺻﻔﺎﺗﻲ از ﻗﺒﻴﻞ ﻣﻴﺰان ﻗﻨﺪﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮل و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ. ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲداری در ﺳﻄﺢ 1 ﺑﺮ ﻣﻴﺰان ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪه داﺷﺖ. ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺧﻮﺳﺮﻣﺎﻳﻲ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻗﻨﺪﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮل و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪ. ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی 5 و 13 ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﺎ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﻗﻨﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﺑﺮﺗﺮ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪی ﺧﻮﺷﻪای ﻧﻤﺎﻳﺎﻧﮕﺮ ﺗﻨﻮع زﻳﺎد ﺑﻴﻦ ﮔﺮوهﻫﺎ ﺑﻮد و ارﺗﺒﺎط ﭼﺸﻤﮕﻴﺮی ﻣﻴﺎن ﺗﻨﻮع وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ و ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﺳﻄﻮح ﺗﻨﺶ دﻳﺪه ﻧﺸﺪ. در ﺟﺪول ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﺻﻔﺎت ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺿﺮﻳﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻗﻨﺪﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮل ﺑﻮده و ﺷﺎﺧﺺ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﺿﺮﻳﺐ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ را داﺷﺘﻨﺪ.
کلیدواژه ها