ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ ﺑﺮ ﻣﺤﺘﻮای رﻧﮕﺪاﻧﻪ ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ (Sesbania aculeata) ﺗﺤﺖ ﻣﺼﺮف ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2گروه زراعت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4مؤسسه آموزش عالی غیردولتی- غیر انتفاعی بهاران، گرگان، ایران
چکیده
در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻛﻪ در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﻣﺮﻛﺰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻛﺸﺎورزی ﮔﺮﮔﺎن در ﺳﺎل 1393 ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﮔﻴﺎه (ﻋﻠﻮﻓﻪای) ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ (Sesbania aculeta) ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ و ﻛﺎرﺑﺮد ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﻣﻮردﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ ﺗﻠﻘﻴﺢ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﻫﻢزﻣﺎن ﺑﺎ ﻛﺸﺖ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﺎ دو ﻋﺎﻣﻞ، ﺧﺸﻜﻲ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ (دور آﺑﻴﺎری 4 روزه، 8 روزه 12 روزه) و اﺳﺘﻔﺎده از ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در دو ﺳﻄﺢ (ﻣﺼﺮف، ﻋﺪم ﻣﺼﺮف) ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ، در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮحﻫﺎی ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار و در ﺷﺮاﻳﻂ )ﺣﻮﺿﭽﻪ ﻻﻳﺴﻴﻤﺘﺮی( ﮔﻠﺨﺎﻧﻪای اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺣﺪود ﻳﻚ ﻣﺎه ﭘﺲ از ﻛﺸﺖ ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ، ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ اﻋﻤﺎلﺷﺪه و ﻧﻤﻮﻧﻪﺑﺮداری ﻧﻪ ﻫﻔﺘﻪ ﭘﺲ از ﺗﻨﺶ (ﻗﺒﻞ از ﮔﻠﺪﻫﻲ) ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a و ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b و ﻣﺠﻤﻮع ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a+b در ﻫﻤﻪ ﺳﻄﻮح دور آﺑﻴﺎری و ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ و اﺛﺮﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دور آﺑﻴﺎری در ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل 99 درﺻﺪ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﺎداری داﺷﺘﻨﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞَ a و ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ b و ﻣﺠﻤﻮع ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ a+b در دور آﺑﻴﺎری ﭼﻬﺎرروزه (ﻋﺪم ﻣﺼﺮف ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ) و ﺑﻌﺪ ﻣﺼﺮف ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در ﺷﺮاﻳﻂ دور آﺑﻴﺎری 12 روزه( و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار آن در ﻋﺪم ﻣﺼﺮف ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در دور آﺑﻴﺎری 8 روزه ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ. ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ در دور آﺑﻴﺎری ﺑﺎﻓﺎﺻﻠﻪ زﻣﺎﻧﻲ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻏﻴﺮ ﻫﻤﺰﻳﺴﺖ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ (ﻛﺸﺎوزی ﭘﺎﻳﺪار) ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺟﺬب ﺑﺮﺧﻲ ﻋﻨﺎﺻﺮ و ﺗﺜﺒﻴﺖ ﻧﻴﺘﺮوژن ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ رﻧﮕﺪاﻧﻪ ﮔﻴﺎه ﻣﻲﺷﻮد
کلیدواژه ها