ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﺼﺮف ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﺑﺮ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ (Sesbania aculeata) ﺗﺤﺖ رژﻳﻢﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ آﺑﻴﺎری
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1گروه زراعت، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2گروه زراعت، واحد کرج ، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
4مؤسسه آموزش عالی غیردولتی- غیر انتفاعی بهاران، گرگان، ایران
چکیده
در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﻛﻪ در ﺑﻬﺎر و ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن 1393 در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﻣﺮﻛﺰ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﮔﺮﮔﺎن اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ اﺛﺮات دور آﺑﻴﺎری و ﻛﺎرﺑﺮد ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﺑﺮ ﺷﺎﺧﺺ ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژی ﮔﻴﺎه (ﻋﻠﻮﻓﻪای ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ) (Sesbania aculeta) ﻣﻮردﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺗﻠﻘﻴﺢ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﻫﻢزﻣﺎن ﺑﺎ ﻛﺸﺖ ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﺎ دو ﻋﺎﻣﻞ، ﺧﺸﻜﻲ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ (دور آﺑﻴﺎری 4 روزه، 8 روزه 12 روزه) و اﺳﺘﻔﺎده از ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در دو ﺳﻄﺢ )ﻣﺼﺮف، ﻋﺪم ﻣﺼﺮف( ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ، در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮحﻫﺎی ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار و در ﺷﺮاﻳﻂ (ﺣﻮﺿﭽﻪ ﻻﻳﺴﻴﻤﺘﺮی)ﮔﻠﺨﺎﻧﻪای اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺣﺪود ﻳﻚ ﻣﺎه ﭘﺲ از ﻛﺸﺖ ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ، ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ اﻋﻤﺎلﺷﺪه و ﻧﻤﻮﻧﻪﺑﺮداری ﻧﻪ ﻫﻔﺘﻪ ﭘﺲ از ﺗﻨﺶ(ﻗﺒﻞ از ﮔﻠﺪﻫﻲ) ﺻﻮرت ﮔﺮﻓﺖ. ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ و ﻃﻮل رﻳﺸﻪ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻓﺎﻛﺘﻮر دور آﺑﻴﺎری در ﺳﻄﺢ 99 درﺻﺪ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﺎداری داﺷﺘﻨﺪ درﺣﺎﻟﻲﻛﻪ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎی ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ و اﺛﺮﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دور آﺑﻴﺎری در ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ اﺧﻼف ﻣﻌﻨﺎداری ﻧﺪاﺷﺘﻨﺪ؛ اﻣﺎ ﺷﺎﺧﺺ ﺳﻄﺢ ﺑﺮگ LAI ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ و دور آﺑﻴﺎری اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﺎداری در ﺳﻄﺢ 99 درﺻﺪ را ﻧﺸﺎن داد اﻣﺎ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ در دور آﺑﻴﺎری اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری ﺑﺮ ﺳﻄﺢ ﺑﺮگ ﻧﺪاﺷﺖ، ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ در دور آﺑﻴﺎری ﺑﺎ ﻓﺎﺻﻠﻪ زﻣﺎﻧﻲ ﻛﻤﺘﺮ و اﺳﺘﻔﺎده از ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻏﻴﺮ ﻫﻤﺰﻳﺴﺖ ازﺗﻮﺑﺎﻛﺘﺮ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺟﺬب ﺑﺮﺧﻲ ﻋﻨﺎﺻﺮ و ﺗﺜﺒﻴﺖ ﻧﻴﺘﺮوژن ﺑﺎﻋﺚ رﺷﺪ ﺑﻬﻴﻨﻪ و ﺑﻬﺒﻮد ﺻﻔﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژی ﮔﻴﺎه ﺳﺴﺒﺎﻧﻴﺎ ﻣﻲﺷﻮد.
کلیدواژه ها