نقش کاربرد اسید سالیسیلیک بر عملکرد بنه و رنگیزههای فتوسنتزی زعفران زراعی

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (286.67 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران
چکیده
زﻋﻔﺮان (Crocus sativus L)ﮔﺮانﺑﻬﺎﺗﺮﻳﻦ ﮔﻴﺎه زراﻋﻲ ﻣﻮﺟﻮد در روی ﻛﺮه زﻣﻴﻦ اﺳﺖ. ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ اﺳﻴﺪ ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ ﺑﺮ زﻋﻔﺮان زراﻋﻲ آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ ﭘﺮدﻳﺲ اﺑﻮرﻳﺤﺎن داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﺻﻮرت اﺳﭙﻠﻴﺖ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﻓﺎﻛﺘﻮر اول روش ﻛﺎرﺑﺮد ﻫﻮرﻣﻮن (ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﻨﻪ، ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ ﺑﺮﮔﻲ)ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻛﺮت اﺻﻠﻲ، و ﻫﻮرﻣﻮن ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ اﺳﻴﺪ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﺻﻔﺮ، 1 و 2 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر و دو اﻧﺪازه ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻨﻪ زﻋﻔﺮان ﻛﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺑﻨﻪﻫﺎی رﻳﺰ و ﺑﻨﻪﻫﺎی درﺷﺖ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻛﺮت ﻓﺮﻋﻲ ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ وزن ﺑﻨﻪ دﺧﺘﺮی ، وزن ﺗﺮ ﮔﻞ و رﻧﮕﻴﺰهﻫﺎی ﻓﺘﻮﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮد .ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ دادهﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد اﺛﺮ اﺳﻴﺪ ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ و وزن ﺑﻨﻪ ﻣﺎدری ﺑﺮ اﻳﻦ ﺻﻔﺎت ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮد. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺗﻌﺪاد ﺑﻨﻪ دﺧﺘﺮی در اﻧﺪازه ﺑﻨﻪ ﺑﺰرگ و ﻛﺎرﺑﺮد اﺳﻴﺪ ﺳﺎﻟﻴﺴﻴﻠﻴﻚ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ 2 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر ﺑﻮد. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ aو ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ bﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ ﺑﺮﮔﻲ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ 2 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر و اﻧﺪازه ﺑﻨﻪ ﺑﺰرگ (a1b3b2) ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﻪ ﻣﻘﺪار 12 و9/5 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم ﺑﺮ ﮔﺮم وزن ﺗﺮ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﻮد.
کلیدواژه ها