تأثیر تاریخ کشت بهاره و پاییزه بر کیفیت ریشه در ارقام چغندرقند(Beta vulgaris L) در مشهد

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هیأت علمی گروه اگروتکنولوژی- دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
2عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
3اعضای هیأت علمی گروه اگروتکنولوژی- دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
بهﻣﻨﻈﻮر ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻛﺸﺖ ﺑﻬﺎره و ﭘﺎﻳﻴﺰه ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﻛﻴﻔﻴﺖ رﻳﺸﻪ ارﻗﺎم ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪﺻﻮرت ﻛﺮﺗﻬﺎی ﺧﺮد ﺷـﺪه (5x4)
در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ 3 ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ ﻃـﻲ ﺳـﺎل زراﻋﻲ 1395-6 اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﭘﻼت ﻫﺎی اﺻﻠﻲ آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ 5 ﺗﺎرﻳﺦ ﻛﺸﺖ )15 اردﻳﺒﻬﺸﺖ؛ 31 ﺧﺮداد؛ 20 ﺷﻬﺮﻳﻮر؛ 5 ﻣﻬﺮ؛ 20 ﻣﻬﺮﻣﺎه( و ﭘﻼت ﻫﺎی ﻓﺮﻋﻲ ﺷﺎﻣﻞ 4 رﻗﻢ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ (ﻓﻠـﻮرس؛ FlORES، ﺟﺎﻛـﺎ؛ JACA، ﺷـﻜﻮﻓﺎ؛ SBSI 034 SHOKOFA،واﻳﻜﻮ؛ (VICO)ﺑﻮدﻧﺪ. آﺧﺮﻳﻦ ﺗﺎرﻳﺦ ﻛﺸﺖ ﭘﺲ از وﻗﻮع ﺳﺮﻣﺎ ﻛﺎﻣﻼً از ﺑﻴﻦ رﻓﺖ و ﺣﺬف ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﺎرﻳﺦ ﻛﺸـﺖ ﺑﺮ ﺗﻤﺎم ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻛﻴﻔﻲ رﻳﺸﻪ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﺑﻪ اﺳﺘﺜﻨﺎی ﻋﻴﺎر درﺻﺪ ﻗﻨﺪ ﻧﺎﺧـﺎﻟﺺ( و ﻣﻘـﺪار ازت ﺗـﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨـﻲداری داﺷـﺖ. ﺑـﻪ ﻃﻮری ﻛﻪ ﻛﺸﺖ ﭘﺎﻳﻴﺰه ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﺗﺎرﻳﺦ ﻫﺎی ﻛﺸﺖ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻨـﻲداری از ﺑﻴﺸـﺘﺮﻳﻦ ﻗﻨـﺪ ﺳـﻔﻴﺪ (13%/89) و ﺿﺮﻳﺐ اﺳﺘﺤﺼﺎل (81%/99)، و از ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻗﻨﺪ ﻣﻼس (2%/41)، ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺳﺪﻳﻢ 3/49 ﻣﻴﻠﻲ اﻛﻲ واﻻن در 100 ﮔﺮم ﺧﻤﻴﺮ( و ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ 4/01 ﻣﻴﻠﻲ اﻛﻲ واﻻن در 100 ﮔﺮم ﺧﻤﻴﺮ( در رﻳﺸﻪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮد. ﻛﻠﻴﻪ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻛﻴﻔﻴـﺖ رﻳﺸـﻪ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨـﺪ ﻧﻴﺰ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲدار ارﻗﺎم ﻣﺨﺘﻠﻒ ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﺑﻪ ﻃﻮری ﻛﻪ رﻗـﻢ ﻓﻠـﻮرس (FlORES)ﺑـﻪ ﺷـﻜﻞ ﻣﻌﻨـﻲداری از ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻴﺎر (17%/26)، ﻗﻨﺪ ﺳﻔﻴﺪ (13%/27)، ﺿـﺮﻳﺐ اﺳﺘﺤﺼـﺎل (75%/43) و ﺳـﺎﻗﻪ روی (35%)، و ﻛﻤﺘـﺮﻳﻦ ﻣﻘـﺪار ﺳـﺪﻳﻢ (5/71 )ﻣﻴﻠﻲ اﻛﻲ واﻻن در (100 ﮔﺮم ﺧﻤﻴﺮ) در رﻳﺸﻪ ﺑﺮﺧﻮردار ﺑﻮد و ﺑﺎ رﻗﻢ ﺟﺎﻛﺎ (JACA) در ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺻﻔﺎت اﺧـﺘﻼف ﻣﻌﻨـﻲدار ﻧﺪاﺷﺖ، ﺣﺘﻲ رﻗﻢ ﺟﺎﻛﺎ 21 ﺳﺎﻗﻪ روی ﻛﻤﺘﺮی را ﻧﺸﺎن داد. در ﻣﺠﻤﻮع ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ واﻛﻨﺶ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺑـﻴﻦ ﺗـﺎرﻳﺦ ﻛﺸـﺖ و ارﻗـﺎم ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ ﺑﺮ ﻛﻴﻔﻴﺖ رﻳﺸﻪ در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ، ﻛﺸﺖ ﭘﺎﻳﻴﺰه رﻗﻢ ﺟﺎﻛﺎ در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻣﺸﻬﺪ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮد.
کلیدواژه ها