اثر همزیستی قارچ میکوریزا بر خصوصیات آنتی اکسیدانی گیاه دارویی شنبلیله در شرایط تنش کم آبی ( Trigonella foenum-graecum L.)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (321.27 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه ارومیه، ایران،
2استادیار گروه زراعت دانشگاه ارومیه، ایران،
3دانشجوی ارشد کشاورزی اکولوژیک دانشگاه ارومیه،ایران،
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا )G. intraradices( ﺑﺮ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ ﮔﻴﺎه داروﻳﻲ ﺷﻨﺒﻠﻴﻠﻪ ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ رﻃﻮﺑﺘﻲ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﭘﺎﻳﻪ ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه اروﻣﻴﻪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺳﻄﻮح آﺑﻴﺎرى در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ )آﺑﻴﺎری ﺑﻌﺪ از 50 )ﺷﺎﻫﺪ(، 100 )ﺗﻨﺶ ﻣﺘﻮﺳﻂ( و 150 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ )ﺗﻨﺶ ﺷﺪﻳﺪ( ﺗﺒﺨﻴﺮ از ﺗﺸﺘﻚ ﺗﺒﺨﻴﺮ ﻛﻼس A ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻓﺎﻛﺘﻮر اول و ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا و ﺑﺪون ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻓﺎﻛﺘﻮر دوم در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻏﻴﺮﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﺢ آﺑﻴﺎری از 50 ﺑﻪ 150 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ ﺗﺒﺨﻴﺮ از ﺗﺸﺘﻚ، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻫﻤﺰﻳﺴﺖ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ اﺳﻴﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻨﻲدار ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻏﻴﺮ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ 18 و 26 درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻣﺎﻟﻮن دیآﻟﺪﺋﻴﺪ و H2O2 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا داﺷﺖ.
کلیدواژه ها