بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی گیاه نعناع فلفلیMentha piperita

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهی ،دانشگاه پیام نور، تهران
2استادیار،گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران
3دانشیار، میکروبیولوژی، دانشگاه مازندران،بابلسر
4دکترای شیمی تجزیه
چکیده
ﻧﻌﻨﺎع ﻓﻠﻔﻠﻲ دارای ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﺑﺎﻻﻳﻲ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻓﻨﻠﻲ و ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪی اﺳﺖ ﻛﻪ ﺧﻮاص ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﺿﺪ ﻗﺎرﭼﻲ و ﺧﻮاص ﺑﺎﻻی آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎه را ﻣﻮﺟﺐ ﻣﻲ ﺷﻮد. در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﮔﻴﺎه ﻧﻌﻨﺎع ﻓﻠﻔﻠﻲ ﺑﻪ روش ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ در ﺣﻼل ﻣﺘﺎﻧﻮﻟﻲ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺮی ﮔﺮدﻳﺪ. ﻣﺤﺘﻮای ﻓﻨﻮﻟﻲ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎه ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺷﻨﺎﺳﺎﮔﺮ ﻓﻮﻟﻴﻦ–ﺳﻴﻮﻛﺎﻟﺘﻮ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ و ﻣﻌﺎدل mg g-1 DW 54/12 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم ﮔﺎﻟﻴﻚ اﺳﻴﺪ در ﮔﺮم ﻋﺼﺎره ارزﻳﺎﺑﻲ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻣﺤﺘﻮای ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ ﻋﺼﺎره ﺑﻮاﺳﻄﻪ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ ﻋﺼﺎره در ﺷﻼﺗﻪ ﻛﻨﻨﺪﮔﻲ ﻓﻠﺰات واﺳﻄﻪ ﻣﻌﺎدل 36/48 mg g-1 DW ﺗﻌﻴﻴﻦ ﮔﺮدﻳﺪ. درﺻﺪ ﻣﻬﺎر ﻛﻤﭙﻠﻜﺲ Fe+2-Ferrozine و درﺻﺪ ﻣﻬﺎر رادﻳﻜﺎل آزاد ﭘﺎﻳﺪار دی ﻓﻨﻴﻞ ﭘﻴﻜﺮﻳﻞ ﻫﻴﺪرازﻳﻞ ﺗﻮﺳﻂ ﻋﺼﺎره در ﺑﺎﻻﺗﺮﻳﻦ ﻏﻠﻈﺖ ﻋﺼﺎره (μg ml-1600)ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ 50/10 و 68/5%ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺷﺪ ﻛﻪ ﻫﻤﮕﻲ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ ﻣﻴﺰان ﺑﺎﻻی ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪاﻧﺖ در ﻋﺼﺎره ﻣﺘﺎﻧﻮﻟﻲ ﮔﻴﺎه ﻣﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ. در اداﻣﻪ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺿﺪ ﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ ﻋﺼﺎره ﮔﻴﺎه ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺴﺖ دﻳﺴﻚ ﭘﻠﻴﺖ ﺑﺎﻻﺗﺮﻳﻦ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺿﺪﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ اﻳﻦ ﻋﺼﺎره ﺑﺮ روی ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﺎﺳﻴﻠﻮس ﺳﻮﺑﺘﻴﻠﻴﺲ mm5/0±4/22 در ﻏﻠﻈﺖ 300 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم ﺑﺮ ﻟﻴﺘﺮ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ اﺛﺮ آن ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻗﺎرچﻫﺎی آﺳﭙﺮژﻳﻠﻮس ﻧﺎﻳﺠﺮ و آﺳﭙﺮژﻳﻠﻮس ﻓﻮﻣﻴﮕﺎﺗﻮس ﺑﺎ ﻗﻄﺮ ﻫﺎﻟﻪ ﻣﺸﺎﺑﻪ 6 ﻣﻴﻠﻲﻣﺘﺮ در ﻏﻠﻈﺖ 50 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم ﺑﺮ ﻟﻴﺘﺮ را ﻧﺸﺎن داد.
کلیدواژه ها