بررسی ویژگیهای جوانه زنی بذر ورشد گیاهچه های پروانش طی شرایط مختلف انبارداری
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
حمید رضا فنایی1 ، امیر حسین شیرانی راد2 ، حسین اکبری مقدم3 ، فرزانه بارانی4 ، پریسا شیخ زاده مصدق4 ، حمیدرضا محمدوست4 ، ناصر زارع4
1هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان.سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، زابل، ایران
2عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر سازمان تحقیقات،آموزش وترویج کشاورزی،کرج،ایران -زابل،بلوار شهید میرحسینی. مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
3مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان.سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، زابل، ایران
4گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
به منظور مطالعه اثر رطوبت بذر ودمای نگهداری طی انبارداری بر جوانهزنی و رشد گیاهچههای پروانش، آزمایشی بصورت
20 و 25 درصد) و دمای ،15 ،10 ، فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شاملرطوبت بذر ( 7
نگهداری ( 20 و 25 درجه سانتیگراد) بودند.بعدازاینکه رطوبت بذوربه سطح موردنظررسانده شد، این بذوربرای مدت هفت
روزدردماهای مورد نظر نگهداری شدند. نتایج نشان دادکه درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچهها بهطور معنی
داری تحت تاثیر دمای نگهداری و رطوبت بذر قرار گرفتند.در هر دو دما با افزایش درصد رطوبت بذر در دوره انبارداری،
درصد جوانهزنی و طول گیاهچههای بذور پروانش کاهش یافت. در این شرایط کمترین و بیشترین درصد جوانهزنی و طول
گیاهچهها بهترتیب مربوط به رطوبت 25 درصد و 7 درصد بود. درمحتوی رطوبت بذر 7 تا 20 درصد،افزایشدمااز 20 به 25
درجه سانتیگرادموجب کاهش معنیدارسرعت جوانهزنی و طول گیاهچههای پروانش پس از 7 روزانبارداری گردید. به
طورکلی به نظر میرسد با افزایش درصد رطوبت و دمای نگهداری شاخصهای جوانهزنی و رشد گیاهچههای پروانش به
دلیل شروع فرایند فرسودگی در طول مدت انبارداری کاهش مییابد.
20 و 25 درصد) و دمای ،15 ،10 ، فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شاملرطوبت بذر ( 7
نگهداری ( 20 و 25 درجه سانتیگراد) بودند.بعدازاینکه رطوبت بذوربه سطح موردنظررسانده شد، این بذوربرای مدت هفت
روزدردماهای مورد نظر نگهداری شدند. نتایج نشان دادکه درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچهها بهطور معنی
داری تحت تاثیر دمای نگهداری و رطوبت بذر قرار گرفتند.در هر دو دما با افزایش درصد رطوبت بذر در دوره انبارداری،
درصد جوانهزنی و طول گیاهچههای بذور پروانش کاهش یافت. در این شرایط کمترین و بیشترین درصد جوانهزنی و طول
گیاهچهها بهترتیب مربوط به رطوبت 25 درصد و 7 درصد بود. درمحتوی رطوبت بذر 7 تا 20 درصد،افزایشدمااز 20 به 25
درجه سانتیگرادموجب کاهش معنیدارسرعت جوانهزنی و طول گیاهچههای پروانش پس از 7 روزانبارداری گردید. به
طورکلی به نظر میرسد با افزایش درصد رطوبت و دمای نگهداری شاخصهای جوانهزنی و رشد گیاهچههای پروانش به
دلیل شروع فرایند فرسودگی در طول مدت انبارداری کاهش مییابد.
کلیدواژه ها