تاﺛﻴﺮ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی دﻣﺎ، ﻧﻮر و ﻛﻴﺘﻮﺳﺎن ﺑﺮ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ در ﮔﻴﺎه زﻋﻔﺮان ( Crocus sativus L )

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (805.21 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮات دﻣﺎ، ﻧﻮر، ﻛﻴﺘﻮﺳﺎن و ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻨﻈﻴﻢﻛﻨﻨﺪهﻫﺎی رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺑﺮ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﮔﻴﺎه داروﻳﻲ زﻋﻔﺮان در ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ MS اﻧﺠﺎم ﺷﺪ ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﻨﻪﻫﺎی زﻋﻔﺮان از ﺟﻨﻮب ﺧﺮاﺳﺎن رﺿﻮی، ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﺑﺠﺴﺘﺎن 34 درﺟﻪ و 30 دﻗﻴﻘﻪ ﺷﻤﺎﻟﻲ، 58 درﺟﻪ و 11 دﻗﻴﻘﻪ ﺷﺮﻗﻲ ﺗﻬﻴﻪ و ﭘﺲ از ﺿﺪﻋﻔﻮﻧﻲ، ﺑﻪ ﻗﺴﻤﺖﻫﺎی ﻣﺴﺎوی ﺗﻘﺴﻴﻢ و در ﻣﺤﻴﻂ MS ﺣﺎوی ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻛﻨﻨﺪهﻫﺎی رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺷﺎﻣﻞ NAA ، 2,4-D و Kin ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی 2، 2و 0/5 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﻛﺸﺖ ﺷﺪﻧﺪ. در ﻣﺎه دوم و ﺳﻮم ﭘﺲ از ﻛﺸﺖ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﺎﻟﻮس )درﺻﺪ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ و وزن ﺗﺮ ﻛﺎﻟﻮس اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی اﻋﻤﺎل ﺷﺪه ﺑﺎﻋﺚ اﻳﺠﺎد ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲداری در ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﺎﻟﻮس ﺷﺪهاﻧﺪ (P<0/01). ﺑﺮاﺳﺎس ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ، ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﻫﻮرﻣﻮﻧﻲ NAA+Kin در ﻣﺤﻴﻂﻫﺎی روﺷﻨﺎﻳﻲ/ﺗﺎرﻳﻜﻲ و دﻣﺎﻫﺎی 25/18 درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻲﮔﺮاد ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ را داﺷﺘﻨﺪ، اﻣﺎ ﺗﺮﻛﻴﺐ ﻫﻮرﻣﻮﻧﻲ 2,4-D+Kin در ﻫﺮ دو ﻣﺤﻴﻂ روﺷﻨﺎﻳﻲ/ﺗﺎرﻳﻜﻲ و دﻣﺎ 18 ﻳﺎ 25 درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻲ ﮔﺮاد ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ را ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﺮدﻧﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺗﻴﻤﺎر ﻛﻴﺘﻮﺳﺎن ﺑﻪ ﻣﻴﺰان0/25 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﺗﺮﻛﻴﺐﻫﺎی ﻫﻮرﻣﻮﻧﻲNAA+Kin ﻳﺎ 2,4-D+Kin ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﻣﻮﺛﺮﺗﺮ در ﺑﻨﻪﻫﺎی زﻋﻔﺮان ﺷﺪ.
کلیدواژه ها