اثر ماده ژلهکننده در کالوسزایی دو رقم برنج(Oryza sativa L)

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2دانشیار گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده
ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ دو ﻣﺎده ژﻟﻪﻛﻨﻨﺪه ژﻟﺮﻳﺖ و آﮔﺎر در ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ دو رﻗﻢ ﺑﺮﻧﺞ اﻳﺮاﻧﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻮﺳﻲﻃﺎرم و دمﺳﺮخ، ﺑﺬور ﺣﺎوی ﺟﻨﻴﻦ ﺑﺎﻟﻎ ﺑﺮﻧﺞ در ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ MS ﺗﻜﻤﻴﻞﺷﺪه ﺑﺎ ﺗﻨﻈﻴﻢﻛﻨﻨﺪه رﺷﺪ 2,4-D ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ 2 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﺑﺎ ﻣﺎده ژﻟﻪﻛﻨﻨﺪه ژﻟﺮﻳﺖ در 3 ﺳﻄﺢ 2، 2/5و 3 ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ و آﮔﺎر در 3 ﺳﻄﺢ 6، 7 و 8 ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﻛﺸﺖ ﺷﺪﻧﺪ و ﭘﺲ از ﻫﺮ 21 روز ﺑﻪ ﻣﺤﻴﻂ ﺟﺪﻳﺪ ﺑﺎ ﻫﻤﺎن ﺗﺮﻛﻴﺐ اﻧﺘﻘﺎل داده ﺷﺪﻧﺪ. ﺑﻌﺪ از 2 ﺑﺎر واﻛﺸﺖ در ﭘﺎﻳﺎن 63 روز درﺻﺪ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ و وزن ﺗﺮ ﻛﺎﻟﻮسﻫﺎ ﻳﺎدداﺷﺖ ﮔﺮدﻳﺪ و ﺑﺎ ﺗﺠﺰﻳﻪ دادهﻫﺎ در ﻗﺎﻟﺐ آزﻣﺎﻳﺶ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪ ﻛﻪ در ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﺑﻴﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ، ﻧﻮع ﻣﺎده ژﻟﻪﻛﻨﻨﺪه و ﺳﻄﻮح ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده آن در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل 99 درﺻﺪ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲدار وﺟﻮد دارد و ﺑﻴﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗ و ﻣﺎده ژﻟﻪﻛﻨﻨﺪه اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دﻳﺪه ﺷﺪ)ﺟﺪول 1 ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪ ﻛﻪ درﺻﺪ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﺑﻪ ژﻧﻮﺗﻴﭗ واﺑﺴﺘﻪ اﺳﺖ. در ﻛﻠﻴﻪ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻣﺎده ژﻟﻪﻛﻨﻨﺪه ژﻟﺮﻳﺖ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ آﮔﺎر ﻛﺎﻟﻮس ﺑﻴﺸﺘﺮی ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﺮد، ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ دو ﺳﻄﺢ 2/5 و 2 ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ژﻟﺮﻳﺖ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ در رﻗﻢﻫﺎی ﻣﻮﺳﻲﻃﺎرم و دمﺳﺮخ ﺑﺮای رﺷﺪ ﻛﺎﻟﻮس ﻣﻨﺎﺳﺐﺗﺮ ﺑﻮدﻧﺪ.
کلیدواژه ها