تاثیر کیتوزان در افزایش ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی زوفا در کشت سوسپانسیون سلولی

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (277.69 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی،
2استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل،
3استادیار دانشگاه تحصیلات تکمیلی، صنعتی و پیشرفته کرمان،
4دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل
چکیده
زوﻓﺎ )Hyssup officinalis (، ﻳﻜﻲ از ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی ﺗﻴﺮه ﻧﻌﻨﺎﻋﻴﺎن )Lamiaceae( اﺳﺖ ﻛﻪ از روزﮔﺎران ﻗﺪﻳﻢ در ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﺧﺎص ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺑـﻪ ﻣﻨﻈـﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ اﻟﻴﺴﻴﺘﻮر ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﺮ ﻣﻘﺎدﻳﺮ ﻓﻨﻮل، ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ و ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت آﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ ﺳﻮﺳﭙﺎﻧﺴﻴﻮن ﺳﻠﻮﻟﻲ ﺑﺮگ ﮔﻴﺎه زوﻓﺎ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1396 در ﭘﮋوﻫﺸﮕﺎه زﻳﺴﺖ ﻓﻨﺎوری داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺤﺼﻴﻼت ﺗﻜﻤﻴﻠﻲ ﺻﻨﻌﺘﻲ و ﻓﻨﺎوری ﭘﻴﺸﺮﻓﺘﻪ ﻛﺮﻣﺎن اﺟﺮا ﺷﺪ. آزﻣﺎﻳﺶ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از رﻳﺰﻧﻤﻮﻧﻪ ) ﺑﺮگ( در ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ ﭘﺎﻳﻪ MS ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻫﻮرﻣﻮن 2.4-D )0/5 ,0 و 1 ﻣﻴﻠﻲ ﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ( اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ در آزﻣﺎﻳﺶ اول ﺷﺎﻣﻞ وزن ﺗﺮ و ﻗﻄﺮ ﻛﺎﻟﻮس و در آزﻣﺎﻳﺶ دوم ﻫﻢ ﺷﺎﻣﻞ ﺑﺮرﺳﻲ ﻣﻴﺰان ﻓﻨﻞ، ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ وآﻧﺘﻲ اﻛﺴﻴﺪان، ﺣﺎﺻﻞ از ﻛﺸﺖ ﺳﭙﺎﻧﺴﻴﻮن ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻛﺎﻟﻮسزاﻳﻲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ وزن ﺗﺮ و ﻗﻄﺮ ﻛﺎﻟﻮس ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻏﻠﻈﺖ 1/5ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم ﻫﻮرﻣﻮن 2-4-D بود. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ﻛﺸﺖ ﺳﻮﺳﭙﺎﻧﺴﻴﻮن ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﺳﻮﺳﭙﺎﻧﺴﻴﻮن ﺑﺮگ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺰان ﻓﻨﻮل، ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ از ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ و ﺧﻮاص آﻧﺘﻲاﻛﺴﻴﺪاﻧﻲ از ﻣﺤﻴﻂ ﻛﺸﺖ MS ﺣﺎوی 30 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻟﻴﺘﺮ ﻛﻴﺘﻮزان ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ.
کلیدواژه ها