تاثیر مصرف کلات آهن بر برخی شاخصهای فتوسنتزی و جذب عناصر غذایی توسط گیاه سویا درخاک آهکی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2مربی پژوهشی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮات ﻣﺼﺮف آﻫﻦ ﻛﻼﺗﻪ در ﺧﺎک آﻫﻜﻲ، ﺑﺮ ﺟﺬب و ﻏﻠﻈﺖ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺎﻛﺮو و ﻣﻴﻜﺮو ﺗﻮﺳﻂ ﮔﻴﺎه ﺳﻮﻳﺎ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﮔﻠﺨﺎﻧﻪای در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﭘﻨﺞ ﺳﻄﺢ آﻫﻦ )0، 2/5، 5، 7/5 و 10 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم در ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺧﺎک( از ﻣﻨﺒﻊ ﻛﻼﺗﻪ ﺳﻜﻮﺳﺘﺮﻳﻦ آﻫﻦ 138 ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﺢ آﻫﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﻛﻮدی، ﻏﻠﻈﺖ آﻫﻦ و ﻧﻴﺘﺮوژن در اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﻌﻨﻲداری اﻓﺰاﻳﺶ ﭘﻴﺪا ﻛﺮد. ﻛﺎرﺑﺮد ﻛﻮدﻫﺎی ﻛﻼت آﻫﻦ ﺑﺎ ﻛﺎﻫﺶ ﻣﻌﻨﻲدار ﻏﻠﻈﺖ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻓﺴﻔﺮ و ﻣﻨﮕﻨﺰ در اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ ﺳﻮﻳﺎ ﻫﻤﺮاه ﺑﻮد. در ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻮارد ﺗﺎﺛﻴﺮ دو ﺗﻴﻤﺎر 10 و 7/5 ﻣﻴﻠﻲﮔﺮم آﻫﻦ در ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﺧﺎک، ﺑﺮ ﺟﺬب ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻮﺳﻂ ﮔﻴﺎه ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲداری ﺑﺎ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﻧﺪاﺷﺘﻪ و در ﻳﻚ ﮔﺮوه آﻣﺎری ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﺢ آﻫﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﻛﻮدی، ﺷﺎﺧﺺ ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ، ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻧﻮع a،ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻧﻮع b، ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮوﻓﻴﻞ ﻛﻞ و ﻛﺎرﺗﻨﻮﺋﻴﺪﻫﺎی ﺑﺮگ ﮔﻴﺎه را در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﻌﻨﻲداری اﻓﺰاﻳﺶ داد
کلیدواژه ها