ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻤﻲ و ﻛﻴﻔﻲ اﺳﺎﻧﺲ آوﻳﺸﻦ دﻧﺎﻳﻲ (Thymus daenensis Celak)در ﺷﺮاﻳﻂ دﻳﻢ دﻣﺎوﻧﺪ

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (249.88 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﻣﻌﺮﻓﻲ اﻟﮕﻮیﻫﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻛﺸﺖ دﻳﻢ آوﻳﺸﻦ دﻧﺎﻳﻲ در ﻣﻨﻄﻘﻪ دﻣﺎوﻧﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﭘﺎﻳﻠﻮت ﺗﺤﻘﻴﻘﻲ-ﺗﺮوﻳﺠﻲ در ﺳﺎل زراﻋﻲ 1395-96 اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﻛﻤﻲ و ﻛﻴﻔﻲ اﺳﺎﻧﺲ، از ﺳﺮﺷﺎﺧﻪﻫﺎی ﮔﻠﺪار ﮔﻴﺎه اﺳﺎﻧﺲﮔﻴﺮی ﺑﻪ روش ﺗﻘﻄﻴﺮ ﺑﺎ آب اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﺳﭙﺲ ﺿﻤﻦ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺑﺎزده اﺳﺎﻧﺲ، ﺗﺮﻛﻴﺐﻫﺎی ﺗﺸﻜﻴﻞ دﻫﻨﺪه اﺳﺎﻧﺲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﮕﺎهﻫﺎی GC و GC/MS اﻧﺪازهﮔﻴﺮی و ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺷﺪﻧﺪ. ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﺑﺎزده اﺳﺎﻧﺲ اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ 2/6 درﺻﺪ ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪ. در اﺳﺎﻧﺲ اﻳﻦ ﮔﻮﻧﻪ 21 ﺗﺮﻛﻴﺐ ﻳﺎﻓﺖ ﺷﺪ ﻛﻪ 99/6 درﺻﺪ از اﺳﺎﻧﺲ را ﺗﺸﻜﻴﻞ دادﻧﺪ. دو ﺗﺮﻛﻴﺐ ﺗﻴﻤﻮل ﺑﺎ 73 درﺻﺪ و ﮔﺎﻣﺎ-ﺗﺮﭘﻴﻨﻦ ﺑﺎ 7/2 درﺻﺪ،ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت اﺳﺎﻧﺲ را ﺗﺸﻜﻴﻞ دادﻧﺪ. ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺷﺪه ﺷﺎﻣﻞ ﻣﻮﻧﻮﺗﺮﭘﻦﻫﺎی ﻫﻴﺪروﻛﺮﺑﻨﻪ (15 درﺻﺪ)، ﻣﻮﻧﻮﺗﺮﭘﻦﻫﺎی اﻛﺴﻴﮋﻧﻪ (79/6 درﺻﺪ)، ﺳﺰﻛﻮﻳﻲﺗﺮﭘﻦﻫﺎی ﻫﻴﺪروﻛﺮﺑﻨﻪ (4/9 درﺻﺪ)و ﺳﺰﻛﻮﻳﻲﺗﺮﭘﻦﻫﺎی اﻛﺴﻴﮋﻧﻪ (0/3 درﺻﺪ)ﺑﻮدﻧﺪ. درﺻﺪ ﺑﺎﻻی ﺑﺎزده اﺳﺎﻧﺲ و ﺗﺮﻛﻴﺐ ﺗﻴﻤﻮل، ﻧﺸﺎندﻫﻨﺪه ﻇﺮﻓﻴﺖ ﺑﺎﻻی ﺗﻮﻟﻴﺪ آوﻳﺸﻦ در ﺷﺮاﻳﻂ دﻳﻢ دﻣﺎوﻧﺪ و ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺸﺎﺑﻪ اﺳﺖ ﻛﻪ در ﻧﻬﺎﻳﺖ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ارزش اﻓﺰوده ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻄﻠﻮﺑﻲ را ﻧﺼﻴﺐ دﻳﻢﻛﺎران و ﺑﻬﺮهﺑﺮداران ﻣﺮاﺗﻊ در اراﺿﻲ ﺷﻴﺐدار و ﻣﺮاﺗﻊ ﻛﻢﺑﺎزده وﺳﻴﻊ ﻛﺸﻮر ﻧﻤﺎﻳﺪ.
کلیدواژه ها