مقایسه تغییرات اسیدهای چرب گندم نان و گندم دوروم و در پاسخ به تنش سرما

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (309.23 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هئیت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز
2دانشیار گروه زراعت و صلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ، ﺗﻐﻴﻴﺮات اﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮب دو ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﮔﻨﺪم ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ﻧﻮرﺳﺘﺎر ﮔﻨﺪم ﻧﺎن ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ و ﮔﺮدﻳﺶ ﮔﻨﺪم دوروم ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ(( و دﻳﮕﺮیSRN )ﮔﻨﺪم دوروم ﺣﺴﺎس ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﭘﺲ از ﻓﺮاﻳﻨﺪ ﺳﺎزﮔﺎری )ºC 4 ﻳﺎ ﺑﻄﻮر ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ( ﺑﺪون ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺳﺎزﮔﺎری) در ﻣﻌﺮض ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ (ºC 5-12) ﺳﺎﻋﺖ و 24 ﺳﺎﻋﺖ( ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. درﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی دﻣﺎﻳﻲ، MDA، ﻣﺤﺼﻮل ﻧﻬﺎﻳﻲ ﭘﺮاﻛﺴﻴﺪاﺳﻴﻮن ﻟﻴﭙﻴﺪﻫﺎ، ﺑﻴﺸﺘﺮ از ﻃﺮﻳﻖ ﺗﻨﺶ اﻛﺴﻴﺪاﺗﻴﻮ(ROSﻫﺎ) ﺑﻮد ﺗﺎ در اﺛﺮ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢ ﻟﻴﭙﻮﻛﺴﻲژﻧﺎز )LOX(. اﻳﻦ آﻧﺰﻳﻢ ﻧﻘﺶ دوﮔﺎﻧﻪای درﻣﻜﺎﻧﻴﺴﻢ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎ درﮔﻨﺪم،ﺧﺼﻮﺻﺎً در ﺗﻨﺶ ﺷﺪﻳﺪ ﺳﺮﻣﺎ اﻳﻔﺎ ﻣﻲﻛﻨﺪ. ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﺪت ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ﺧﺼﻮﺻﺎً درﮔﻴﺎﻫﺎن ﺳﺎزﮔﺎر ﻧﺸﺪه، ﻛﺎﻫﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ LOXﻫﻤﺮاه ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶMDA و ﭘﺎﺳﺦ ﻫﺎی دﻳﮕﺮ ﺑﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎ ﺗﺜﺒﻴﺖ اﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﻏﻴﺮاﺷﺒﺎع ﻛﻤﻚ ﻛﺮد در ﺣﺎﻟﻲ ﻛﻪ در ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺳﺎزﮔﺎر ﺷﺪه ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ( اﻓﺰاﻳﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ LOX ﺑﺎ ﻛﺎﻫﺶ MDA ﻫﻤﺮاه ﺑﻮد ﻛﻪ اﺣﺘﻤﺎﻻ ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه ﻧﻘﺶ آن در ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖﻫﺎی ﺛﺎﻧﻮﻳﻪ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﺴﻴﺮ ﺳﻨﺘﺰ ﺳﻴﮕﻨﺎلرﺳﺎﻧﻲ ﺟﺎﺳﻤﻮﻧﻴﻚ اﺳﻴﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ اﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﻛﻞ، ﺧﺼﻮﺻﺎً اﺳﻴﺪﻫﺎی ﭼﺮب ﻏﻴﺮاﺷﺒﺎع، ﺗﻼش وﻳﮋه ﺳﻠﻮل ﺑﺮای ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ در ﺑﺮاﺑﺮ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ در ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻧﻮرﺳﺘﺎر وﮔﺮدﻳﺶدر ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ژﻧﻮﺗﻴﭗ (SRN را ﻧﺸﺎن داد.
کلیدواژه ها