تغییرات کربوهیدراتهای گندم نان و دوروم تحت تنش سرما

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (308.96 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1عضو هئیت علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهید چمران اهواز
2دانشیار گروه زراعت و صلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
ﺳﻠﻮلﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ اﻏﻠﺐ ﺑﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰی ﻣﺠﺪد ﺑﻴﺎن ژن ﻛﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖﻫﺎی ﺳﺎزﮔﺎر ﺷﺪه ﻣﻲﺷﻮد، ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎ را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲدﻫﻨﺪ. در ﮔﻴﺎﻫﺎن اﻳﻦ ﻓﺮاﻳﻨﺪ ﺗﻮﺳﻂ دوره ﺳﺎزﮔﺎری ﺑﻪ ﺳﺮﻣﺎ ﺗﺴﺮﻳﻊ ﻣﻲﺷﻮد. در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ، ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻛﺮﺑﻮﻫﻴﺪراتﻫﺎ ﺗﺤﺖ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ در دو ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﮔﻨﺪم ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ﻧﻮرﺳﺘﺎر )ﮔﻨﺪم ﻧﺎن ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ( و ﮔﺮدﻳﺶ ﮔﻨﺪم دوروم ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ( و دﻳﮕﺮیSRN )ﮔﻨﺪم دوروم ﺣﺴﺎس ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ( ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻫﺎ ﭘﺲ از ﻓﺮاﻳﻨﺪ ﺳﺎزﮔﺎری )ºC 4 ﻳﺎ ﺑﻄﻮر ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ) ﺑﺪون ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺳﺎزﮔﺎری( در ﻣﻌﺮض ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ ºC 5- )12 ﺳﺎﻋﺖ و 24 ﺳﺎﻋﺖ( ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻣﻴﺰان ﻛﺮﺑﻮﻫﻴﺪراتﻫﺎ ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲدار ﻧﺸﺎن داد ﺑﻪ ﻃﻮری ﻛﻪ ﺗﻨﺶ ﺳﺮﻣﺎ در ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺳﺎزﮔﺎرﺷﺪه ﺳﺒﺐ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺳﺎﻛﺎرز، ﮔﻠﻮﻛﺰ و ﻓﺮوﻛﺘﻮز ﻣﺨﺼﻮﺻﺎ در ﻧﻮرﺳﺘﺎر و ﮔﺮدﻳﺶ در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ SRN ﺷﺪ. اﻳﻦ ﭘﺎﺳﺦ ﻫﺎ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﻧﺸﺎﻧﻪای ﺑﺮای ارﺗﺒﺎط دﻳﮕﺮ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖﻫﺎ ﻳﺎ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎ و ﻧﻘﺶ ﻛﺮﺑﻮﻫﻴﺪراتﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮل ﺑﺮای اﻳﺠﺎد ﺗﺤﻤﻞ ﻧﺴﺒﻲ در ﺑﺮاﺑﺮ ﺗﻨﺶ اﻛﺴﻴﺪاﺗﻴﻮ اﻟﻘﺎ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ ﺳﺮﻣﺎ در ﮔﻨﺪم ﻧﺎن و دوروم ﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها