بررسی واکنش جوانهزنی سویا به تنش شوری در مرحله جوانهزنی و تعیین آستانه تحمل آن

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (272.88 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران،
2دانش آموخته کارشناسیارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده
ﻮﻳﺎ ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻳﻚ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻬﻢ در ﺗﻐﺬﻳﻪ اﻧﺴﺎن و دام ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻲرود. ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﺗﻨﺶﻫﺎﻳﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ اﺛﺮات ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﺑﺮ دوره رﺷﺪ ﺑﻪ ﺧﺼﻮص ﺑﺮ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و اﺳﺘﻘﺮار اﻳﻦ ﮔﻴﺎه دارد. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﭘﺎﻳﻪ ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1396 ﺑﺎ ﻫﺪف ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺣﺎﺻﻞ از NaCl )ﺻﻔﺮ، 50، 100، 150، 200،250، 300، 350 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر( ﺑﺮ ﻣﺆﻟﻔﻪﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﮔﻴﺎه ﺳﻮﻳﺎ اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. ﻃﺒﻖ ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻓﺰاﻳﺶ ﺳﻄﻮح ﺷﻮری از ﺻﻔﺮ ﺗﺎ 350 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر ﻣﻨﺠﺮﺑﻪ ﻛﺎﻫﺶ 87/5 و 77/2 درﺻﺪی ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ )از 100 ﺑﻪ 12/5 درﺻﺪ( و ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ )از 0/05851 ﺑﻪ 0/01333 و اﻓﺰاﻳﺶ 114/5، 338/5 و 222/3 درﺻﺪی ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ ﻳﻜﻨﻮاﺧﺘﻲ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ از 13/4 ﺑﻪ 28/8 ﺳﺎﻋﺖ( و زﻣﺎن ﺗﺎ 10 )از 12/4 ﺑﻪ 54/6 ﺳﺎﻋﺖ( و 90 درﺻﺪ ﺣﺪاﻛﺜﺮ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ )از 25/9 ﺑﻪ 83/4 ﺳﺎﻋﺖ( ﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ، آﺳﺘﺎﻧﻪ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮری اﻳﻦ ﮔﻴﺎه ﻣﻌﺎدل 250/7 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر ﺗﺨﻤﻴﻦ زده ﺷﺪ. در ﻣﺠﻤﻮع، از ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪه در اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪﺧﻮﺑﻲ در ﻣﺪلﻫﺎی ﺷﺒﻴﻪﺳﺎزی ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺳﻮﻳﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻧﻤﻮد.
کلیدواژه ها