مقایسه تاثیر مصرف باکتری های حل کننده فسفات و سطوح فسفر معدنی بر رشد و عملکرد کلزا

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (266.24 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران.
3دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان.
4پژوهشگر پسادکتری، بخش کشت بافت و انتقال ژن، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج.
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮات ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻫﺎی ﺣﻞ ﻛﻨﻨﺪه ﻓﺴﻔﺎت و ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻌﺪﻧﻲ ﺑﺮ رﺷﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﻠﺰا، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺮت ﻫﺎی ﺧﺮدﺷﺪه در ﻗﺎﻟﺐ ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در 3 ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1392 در دﺷﺖ ﻧﺎز ﺳﺎری اﺟﺮاء ﮔﺮدﻳﺪ. ﺳﻄﻮح ﻣﺼﺮف ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺳﻮدوﻣﻮﻧﺎس ﭘﻮﺗﻴﺪا و ﻓﻠﻮرﺳﻨﺖ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ اﺻﻠﻲ و ﺳﻄﻮح ﻣﺼﺮف ﻓﺴﻔﺮ ﻣﻌﺪﻧﻲ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ ﻓﺮﻋﻲ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪﻧﺪ. ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ داده ﻫﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﺼﺮف ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﺮای ﺻﻔﺎت ﺗﻌﺪاد داﻧﻪ در ﺧﻮرﺟﻴﻦ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ و ﻣﺼﺮف ﺳﻄﻮح ﻓﺴﻔﺮ ﺑﺮای ﺗﻤﺎﻣﻲ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮد. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ از ﺗﻴﻤﺎر ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻓﻠﻮرﺳﻨﺖ )2612 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم در ﻫﻜﺘﺎر( و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﺑﺪون ﻣﺼﺮف ﺑﺎﻛﺘﺮی )2226 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم در ﻫﻜﺘﺎر( ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ. ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻫﺎی اﺛﺮ ﺳﻄﻮح ﻓﺴﻔﺮ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ از ﻓﺴﻔﺮ 75 ﻛﻴﻠﻮ در ﻫﻜﺘﺎر ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 2842 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم در ﻫﻜﺘﺎر ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺳﻄﻮح ﻓﺴﻔﺮ و ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ )2981 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم در ﻫﻜﺘﺎر( از ﺗﻴﻤﺎر ﻣﺼﺮف ﺗﻮام ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻓﻠﻮرﺳﻨﺖ و ﭘﻮﺗﻴﺪا در ﺳﻄﺢ ﻣﺼﺮف ﻓﺴﻔﺮ 75 ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ.
کلیدواژه ها