مقایسه پاسخ ژنوتیپهای رازیانه به شوری با تکیه بر برخی شاخصهای تحمل

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3دانشجوی تحصیلات تکمیلی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
رازﻳﺎﻧﻪ ﻳﻜﻲ از ﮔﻴﺎﻫﺎن اﺻﻠﻲ ﻣﻌﻄﺮ، داروﻳﻲ و ﺻﻨﻌﺘﻲ دﻧﻴﺎﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﭼﻨﺪاﻧﻲ روی آن ﺻﻮرت ﻧﮕﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﺗﻨﺶﻫﺎﺳﺖ ﻛﻪ رﺷﺪ، ﺗﻮﻟﻴﺪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﻴﺎﻫﺎن از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ را ﻣﺤﺪود ﻣﻲﻛﻨﺪ. در اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ارزﻳﺎﺑﻲ ﺗﺤﻤﻞ ﺷﻮری رازﻳﺎﻧﻪ، ﭘﺎﺳﺦ ﺷﺶ ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻣﺤﻠﻲ (اروﻣﻴﻪ، اﺻﻔﻬﺎن، ﻛﺎﺷﺎن، ﺷﻴﺮاز، ﻳﺰد و ﻛﺮﻣﺎن) در آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار ﺑﻪ دو ﺳﻄﺢ ﺷﻮری )ﺷﺎﻫﺪ و 120 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر ﺷﻮری در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﺻﻨﻌﺘﻲ اﺻﻔﻬﺎن، ارزﻳﺎﺑﻲ ﺷﺪ. ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی SSI ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ(، TOL ﺗﺤﻤﻞ(، STI )ﺗﺤﻤﻞ ﺗﻨﺶ(،GMP )ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻫﻨﺪﺳﻲ ﻋﻤﻠﻜﺮد(، MP )ﻣﺘﻮﺳﻂ ﻋﻤﻠﻜﺮد(، ﭘﺎﻳﺪاری ﻋﻤﻠﻜﺮد(YSI) و ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻫﺎرﻣﻮﻧﻴﻚ (HM)، در اﻳﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ ارزﻳﺎﺑﻲ ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ژﻧﻮﺗﻴﭗ اروﻣﻴﻪ از ﻧﻈﺮ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی YSI ،YI و HM ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺎدﻳﺮ و از ﻧﻈﺮ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی TOL و SSI ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺎدﻳﺮ را دارا ﺑﻮده ﻳﺎ ﺑﻪ ﻋﺒﺎرت دﻳﮕﺮ اﻳﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻣﺘﺤﻤﻞﺗﺮ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺑﻮده و ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ را در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ داﺷﺖ. ﭼﻮن ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻛﺎﺷﺎن ﻧﻴﺰ از ﻧﻈﺮ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی MP ،STI و GMP ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺎدﻳﺮ را در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ ژﻧﻮﺗﻴﭗ را داﺷﺖ ﻣﻲﺗﻮان آن را ﻧﻴﺰ ژﻧﻮﺗﻴﭙﻲ ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮری ﻗﻠﻤﺪاد ﻛﺮد.
کلیدواژه ها