تاثیر دفعات مختلف آبیاری و پساب کارخانه خمیر مایه بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و عملکرد کلزا

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان (نگارنده مسئول)
2استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
3دانشیار گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4دانش اموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی،دانشگاه تبریز
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ارزﻳﺎﺑﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ آﺑﻴﺎری ﺑﺎ ﭘﺴﺎب ﻛﺎرﺧﺎﻧﻪ اﻳﺮان ﻣﺎﻳﻪ (ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻨﻨﺪه ﺧﻤﻴﺮ ﻣﺎﻳﻪ) ﻳﻚ آزﻣﺎﻳﺶ در ﻣﺰارع ﻛﺎرﺧﺎﻧﻪ اﻳﺮان ﻣﺎﻳﻪ در ﻗﺮاﻣﻠﻚ ﺗﺒﺮﻳﺰ در اﻳﺮان اﻧﺠﺎم ﺷﺪ.آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ ﺑﺮ ﭘﺎﻳﻪ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ (RCBD)در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار درﭘﺎﻳﻴﺰ ﺳﺎل 1390 اﺟﺮا ﮔﺮدﻳﺪ. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺗﺎﺛﻴﺮ دﻓﻌﺎت آﺑﻴﺎری و ﻏﻠﻈﺖ ﭘﺴﺎب ﺑﺮ ﺑﺮﺧﻲ وﻳﮋﮔﻴﻬﺎی ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در ﻛﻠﺰا ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﻓﺎﻛﺘﻮر ﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺷﺎﻣﻞ دﻓﻌﺎت آﺑﻴﺎری در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ I1 =ﻳﻚ ﺑﺎر آﺑﻴﺎری ﺑﺎ ﭘﺴﺎب ﺑﺎ درﺻﺪ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه، I2 = دو ﺑﺎر آﺑﻴﺎری ﺑﺎ ﭘﺴﺎب ﺑﺎ درﺻﺪ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه، I3 = آﺑﻴﺎری در ﻛﻞ دوره رﺷﺪ ﺑﺎ ﭘﺴﺎب ﺑﺎ درﺻﺪ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه( و ﻏﻠﻈﺖ ﭘﺴﺎب در 6 ﺳﻄﺢ ) P0= آﺑﻴﺎری ﺑﺎ آب ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ(ﺷﺎﻫﺪ)، P15= %15 ﭘﺴﺎب85 + آب آﺑﻴﺎری، P30=%30 ﭘﺴﺎب+ 70 آب آﺑﻴﺎری، P45= %45 ﭘﺴﺎب آب ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ، P60= %60 ﭘﺴﺎب40 + آب آﺑﻴﺎری و P100= 100%ﭘﺴﺎب (ﭘﺴﺎب ﺧﺎﻟﺺ)ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ دﻓﻌﺎت آﺑﻴﺎری ﺑﺮ ﺑﺮﺧﻲ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻣﻮﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮد. اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دﻓﻌﺎت آﺑﻴﺎری و ﻏﻠﻈﺖ ﭘﺴﺎب ﺑﺮ وزن و ﺗﻌﺪاد ﺧﻮر ﺟﻴﻦ، ارﺗﻔﺎع ﮔﻴﺎه، وزن ﺳﺎﻗﻪ، وزن ﺑﺮگ، ﺗﻌﺪادﺷﺎﺧﻪ ﺑﺎرور در ﺑﻮﺗﻪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﮔﺮدﻳﺪ، اﮔﺮﭼﻪ اﻳﻦ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺑﺮارﺗﻔﺎع وﺗﻌﺪاد ﺧﻮرﺟﻴﻦ در ﺑﻮﺗﻪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﻧﺒﻮد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪغلظت ﭘﺴﺎب ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﻣﻌﻨﻲ دار ﻧﺸﺪ.
کلیدواژه ها