اثر شوری آب آبیاری و مغناطیس کردن بر جوانهزنی چغندر قند

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (605.32 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد میانه، میانه، ایران.
2گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد میانه، میانه، ایران
چکیده
اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﺛﺮ ﺳﻄﻮح ﺷﻮری و ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺲ ﻛﺮدن آب آﺑﻴﺎری و ﺑﺬر ﺑﺮ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﭼﻐﻨﺪر ﻗﻨﺪ رﻗﻢ 30906 در ﺷﺮاﻳﻂ آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﻋﻠﻮم ﮔﻴﺎﻫﻲ داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻲ واﺣﺪ ﻣﻴﺎﻧﻪ ﻃﻲ ﺳﺎل 1396 اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺮتﻫﺎی ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ در ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ ﻛﻪ در آن ﻓﺎﻛﺘﻮر اول ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﻛﺮدن آب در دو ﺳﻄﺢ (ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ و ﻏﻴﺮ ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ)، ﻓﺎﻛﺘﻮر دوم ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﻛﺮدن ﺑﺬر در دو ﺳﻄﺢ (ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ و ﻏﻴﺮ ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ) و ﻓﺎﻛﺘﻮر ﺳﻮم ﺷﻮری در ﭘﻨﺞ ﺳﻄﺢ 50، 100، 150، 200 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﻧﻤﻚ ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ در زﻣﻴﻨﻪ ای از ﻣﺤﻠﻮل ﻫﻮﮔﻠﻨﺪ 10 درﺻﺪ و آب ﻣﻘﻄﺮ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺷﺎﻫﺪ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪ. ﺑﺮای ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﻛﺮدن آب و ﺑﺬرﻫﺎ، از آﻫﻦ رﺑﺎی داﻳﻤﻲ ﺑﺎ ﻗﺪرت ﺧﺎرﺟﻲ 0/36 ﺗﺴﻼ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﺑﺬرﻫﺎ ﻫﺮ روز ﺛﺒﺖ ﺷﺪ و ﭘﺲ از ﮔﺬﺷﺖ 10 روز از ﺷﺮوع آزﻣﺎﻳﺶ، ﺗﻌﺪاد ﺑﺬرﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪ زده ﺷﻤﺎرش ﺷﺪ و درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﭼﻐﻨﺪر ﻗﻨﺪ رﻗﻢ 30906 از ﻧﻈﺮ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﻮری 100 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﻧﻤﻚ ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ و ﺳﻄﻮح ﺑﺎﻻﺗﺮ 150 و 200 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ ﺑﺴﻴﺎر ﺣﺴﺎس ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﺳﺘﻔﺎده از آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﺑﺬرﻫﺎی ﭼﻐﻨﺪر ﻗﻨﺪ را در ﺷﻮری ﻛﻢ آب (50 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر) و آب ﻏﻴﺮ ﺷﻮر (ﺷﺎﻫﺪ) ﺑﻄﻮر ﻣﻌﻨﻲدار اﻓﺰاﻳﺶ داد،ﺑﻄﻮری ﻛﻪ ﻣﻴﺰان ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬرﻫﺎ از 75 درﺻﺪ در ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ 86/3 درﺻﺪ در ﺗﻴﻤﺎر آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ، ﻣﻲﺗﻮان ﺑﺮای اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬر ﭼﻐﻨﺪرﻗﻨﺪ در ﺳﻄﻮح ﺷﻮری ﭘﺎﻳﻴﻦ از آب ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﺷﺪه اﺳﺘﻔﺎده ﻛﺮد.
کلیدواژه ها