رطوبت و شوری خاک در طول فصل رشد مزرعه سورگوم تحت تأثیر شوری آب آبیاری

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (507.3 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران
چکیده
در ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ، رﻃﻮﺑﺖ و ﺷﻮری ﻋﺼﺎره اﺷﺒﺎع ﺧﺎک در ﻃﻮل ﻓﺼﻞ رﺷﺪ ﺳﻮرﮔﻮم ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری 2، 7 و 14 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ در ﻣﺮﻛﺰ ﻣﻠﻲ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﺷﻮری ﭘﺎﻳﺶ ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﻫﺮ دو ﻋﻤﻖ ﺻﻔﺮ ﺗﺎ 30 و 60 ﺗﺎ30 ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮ، ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ رﻃﻮﺑﺖ در ﺗﻴﻤﺎر ﻏﻴﺮﺷﻮر و ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ آن در ﺗﻴﻤﺎر 14 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ؛ ﺑﻪﻃﻮریﻛﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ رﻃﻮﺑﺖ ﺧﺎک در ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری 7 و 14 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻏﻴﺮﺷﻮر ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﻪﻣﻴﺰان 20/6 و 27/1 درﺻﺪ در ﻋﻤﻖ ﺻﻔﺮ ﺗﺎ 60 ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮی ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻮد. ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری، ﺷﻮری ﻋﺼﺎره اﺷﺒﺎع ﺧﺎک اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﺑﺎ اﻋﻤﺎل ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری 2 و 14 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ، ﺷﻮری ﺧﺎک ﺗﺎ ﭘﺎﻳﺎن ﻓﺼﻞ رﺷﺪ ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ ﻛﺎﻫﺶ و اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ، وﻟﻲ ﺷﻮری ﺧﺎک در ﺗﻴﻤﺎر 7 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ اﺑﺘﺪا ﻛﺎﻫﺶ و ﺳﭙﺲ ﺗﺎ ﭘﺎﻳﺎن ﻓﺼﻞ رﺷﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﺷﻮری ﻋﺼﺎره اﺷﺒﺎع ﺧﺎک در اﻧﺘﻬﺎی ﻓﺼﻞ رﺷﺪ در ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی 7 و 14 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ ﺑﻪﺗﺮﺗﻴﺐ 1/6 و 1/3 ﺑﺮاﺑﺮ ﺷﻮری آب آﺑﻴﺎری در ﻋﻤﻖ ﺻﻔﺮ ﺗﺎ 30 ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮی و 2/0 و 1/5 ﺑﺮاﺑﺮ در ﻋﻤﻖ 30 ﺗﺎ 60 ﺳﺎﻧﺘﻴﻤﺘﺮی ﺑﻮد. ﻣﻲﺗﻮان ﻧﺘﻴﺠﻪﮔﻴﺮی ﻛﺮد ﻛﻪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﺷﻮر، رﻃﻮﺑﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮ در ﺧﺎک ﺑﺎﻗﻲ ﻣﻲﻣﺎﻧﺪ، ﻛﻪ ﻋﻠﻲرﻏﻢ ﻧﺎﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﻮدن ﺑﺮای ﮔﻴﺎﻫﺎن زراﻋﻲ، ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮای ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﺘﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺷﻮری ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺷﻮرزیﻫﺎ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها