بررسی اثرات هیدروپرایمینگ و شوری بر ویژگیهای جوانه زنی و رشد گیاهچهی ذرت شیرین (Zea mays L)

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (281.31 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
2کارشناس ارشد اگرواکولوژی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
3استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺬر روﺷﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺳﺮﻳﻊ، ﻫﻤﺰﻣﺎن و ﻳﻜﻨﻮاﺧﺖ ﺑﺬر ﻣﻮﺟﺐ ﺑﻬﺒﻮد اﺳﺘﻘﺮار ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ در ﻣﺰرﻋﻪ ﻣﻲﺷﻮد. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺷﻮری و ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺮ روی ﺳﺒﺰ ﺷﺪن و ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ذرت ﺷﻴﺮﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ ﺑﺎ ﻃﺮح ﭘﺎﻳﻪ ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ 4 ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. در اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺳﺎﻋﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺬر ﺷﺎﻣﻞ ﺻﻔﺮ،12، 24 و 36 ﺳﺎﻋﺖ ﺑﺎ 3 ﺳﻄﺢ ﺷﻮری ﺷﺎﻫﺪ، 5 و 10 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮﻣﺘﺮ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ و ﺷﻮری ﺑﺮ ﺗﻤﺎﻣﻲ ﺻﻔﺎت ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و رﺷﺪ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻣﻌﻨﻲداری داﺷﺖ و اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺎﻋﺚ ﻛﺎﻫﺶ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ذرت ﺷﻴﺮﻳﻦ ﺷﺪ. ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ زﻣﺎن ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ در ﺑﻴﻦ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر 36 ﺳﺎﻋﺖ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺎ ﺷﻮری ﺻﻔﺮ ﺑﺎ 1/47 روز و ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ زﻣﺎن ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ در ﺗﻴﻤﺎر ﺑﺪون ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺎ ﺷﻮری 10 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 3/47 روز ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﺻﻔﺮ ﺳﺎﻋﺖ ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺎ ﺷﻮری 10 دﺳﻲ زﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ زﻣﺎن ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ، ﻃﻮل ﺳﺎﻗﻪﭼﻪ، ﻃﻮل رﻳﺸﻪﭼﻪ و وزن ﺧﺸﻚ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ را داﺷﺖ. اﺛﺮات ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری و ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﻧﻴﺰ ﻣﻌﻨﻲدار ﺷﺪ.
کلیدواژه ها