اثر قارچ میکوریز بر رشد اولیه گندم، خاکشیر و جودره در شرایط رقابتی

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (268.67 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشیار علفهای هرز دانشگاه بوعلی سینا،
2دانشجوی دکتری علوم علفهای هرز دانشگاه بوعلی سینا،
3استاد موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰ ﺑﺮرﺷﺪﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﮔﻨﺪم ودو ﻋﻠﻒﻫﺮز ﺟﻮدره (Hordeum spontaneum) و ﺧﺎﻛﺸﻴﺮ (Descurainia Sophia)در ﺷﺮاﻳﻂ رﻗﺎﺑﺘﻲ آزﻣﺎﻳﺶﻫﺎی ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺑﺼﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ
5 ﺗﻜﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﻋﺎﻣﻞ اول ﺷﺮاﻳﻂ رﻗﺎﺑﺖ ﺑﺎ ﭘﻨﺞ ﺳﻄﺢ ﻛﺸﺖ ﺧﺎﻟﺺ ﮔﻨﺪم، ﺟﻮدره و ﺧﺎﻛﺸﻴﺮ، ﻣﺨﻠﻮط ﮔﻨﺪم- ﺟﻮدره و ﻣﺨﻠﻮط ﮔﻨﺪم- ﺧﺎﻛﺸﻴﺮو ﻋﺎﻣﻞ دوم ﻗﺎرچ در دو ﺳﻄﺢ ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﮔﻠﻮﻣﻮس (Glomus mosseae)و ﻋﺪم ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﺑﻮد. ﺑﻌﺪ از ﭘﺮ ﻛﺮدن ﮔﻠﺪانﻫﺎ ﺑﺎ ﺧﺎک اﺳﺘﺮﻳﻞ ﺷﺪه، ﻗﺎرچ ﺑﻪ ﮔﻠﺪان اﺿﺎﻓﻪ و در ﻫﺮ ﮔﻠﺪان ﺗﻌﺪاد دوﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻛﺎﺷﺘﻪ ﺷﺪ. 8 ﻫﻔﺘﻪ ﺑﻌﺪ از ﺳﺒﺰ ﺷﺪن، ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪ. درﺻﺪ ﻛﻠﻮﻧﻲﺳﺎزی درﮔﻴﺎه ﮔﻨﺪم، ﺟﻮدره و ﺧﺎﻛﺸﻴﺮدر ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﺸﺖ ﺧﺎﻟﺺ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان 91/96 ، 90/24 و 8/94 درﺻﺪ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ. در ﺷﺮاﻳﻂ رﻗﺎﺑﺖ ﺑﻴﻦﮔﻮﻧﻪای درﺻﺪ ﻛﻠﻮﻧﻲﺳﺎزی ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. وزن ﺧﺸﻚ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ در ﺣﻀﻮر ﻗﺎرچ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﺷﺎﺧﺺ رﻗﺎﺑﺖ ﺑﻴﻦ ﮔﻴﺎه ﮔﻨﺪم و ﺟﻮدره در ﺷﺮاﻳﻂ ﻋﺪم ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ، ﻣﻨﻔﻲ ﺑﻮد و ﺑﺎ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎ ﻗﺎرچ ﺗﻮان رﻗﺎﺑﺘﻲ ﮔﻨﺪم اﻓﺰاﻳﺶ ﻧﺸﺎن داد. در رﻗﺎﺑﺖ ﮔﻨﺪم- ﺧﺎﻛﺸﻴﺮ در ﺷﺮاﻳﻂ
ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﺑﺎ ﻗﺎرچ، ﺷﺎﺧﺺ رﻗﺎﺑﺘﻲ در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﻋﺪم ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﺑﻪ ﻣﻴﺰان30 درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ.
کلیدواژه ها