تاثیر قارچ ریشه(Glomus versiforme) بر پارامترهای بیوشیمیایی جو در تنش شوری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد بخش زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
2دانشجوی کارشناسی ارشد تکنولوژی بذر، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
3دانشیار بخش زراعت و اصلاح نباتات ، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻫﻤﺰﻳﺴﺘﻲ ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا )ﮔﻠﻮﻣﻮس ورﺳﻴﻔﺮم( ﺑﺎ ﮔﻴﺎه ﺟﻮ )رﻗﻢ ﻳﻮﺳﻒ( در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺷﻴﺮاز اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی اﻋﻤﺎل ﺷﺪه ﺷﺎﻣﻞ دو ﺳﻄﺢ G1 )ﺗﻠﻘﻴﺞ ﺑﺎ ﻗﺎرچ(، G0 )ﺑﺪون ﻗﺎرچ( و ﺳﻄﻮح ﺷﻮری )ﺷﺎﻫﺪ آب ﺷﻬﺮ 0/4(، 4، 8 و 12 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ( ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻣﻘﺪار ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ رﻳﺸﻪ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ در ﺗﻨﺶ ﺷﻮری 4 و 8 دﺳﻲزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮ در ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﺷﺎﻫﺪ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ 19 و 24 درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ داﺷﺘﻪ اﺳﺖ. ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﺷﻮری، ﻣﻴﺰان ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎی آﻧﺘﻲاﻛﺴﻴﺪاﻧﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ و اﻧﺠﺎم ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ، ﺑﺎﻋﺚ ﻛﺎﻫﺶ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢﻫﺎ ﮔﺮدﻳﺪ. اﻳﻦ ﭘﺎﺳﺦ ﻣﺜﺒﺖ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻣﻮرد اﻧﺪازهﮔﻴﺮی در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﺎرﺑﺮد ﻗﺎرچ ﮔﻠﻮﻣﻮس ورﺳﻴﻔﺮم ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻬﺘﺮ ﺗﻠﻘﻴﺢ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰاﻳﻲ در ﺗﻌﺪﻳﻞ اﺛﺮات ﺳﻮء ﻧﺎﺷﻲ از ﺗﻨﺶ در ﺳﻄﻮح ﻣﺘﻮﺳﻂ و ﭘﺎﻳﻴﻦ ﺷﻮری ﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها