بررسی تاثیر قارچ میکوریزا بر رشد و میزان اسانس گیاه دارویی بادرشبو (moldavica Dracocephalum L) تحت تنش شوری.
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ادویهای و عطری، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، گروه گیاهان دارویی، کرمانشاه، ایران
2گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
3آموزش عالی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، گروه گیاهان دارویی، کرمانشاه، ایران.
چکیده
ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا ﺗﺤﻤﻞ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری را اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻲدﻫﺪ. ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ ﻗﺎرچ ﻣﺎﻳﻜﻮرﻳﺰا ﺑﺮ ﺑﺮﺧﻲ از ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و درﺻﺪ اﺳﺎﻧﺲ ﮔﻴﺎه داروﻳﻲ ﺑﺎدرﺷﺒﻮ (Dracocephalum moldavica.L) در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و ﺑﺪون ﺗﻨﺶ ﺷﻮری آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﻲ واﺣﺪ ﻛﺮﻣﺎﻧﺸﺎه در ﺳﺎل 1396 اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮﻛﻬﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ دو ﻓﺎﻛﺘﻮر ﻗﺎرچ ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﺷﺎﻣﻞ ﺷﺎﻫﺪ )ﺑﺪون ﺗﻠﻘﻴﺢ ﺑﺎ ﻗﺎرچ، ﻗﺎرچ ﮔﻮﻧﻪ ﮔﻠﻮﻣﻮس اﻳﻨﺘﺮارادﻳﺴﺰ (Glomus intraradices) و ﻗﺎرچ ﮔﻮﻧﻪ ﮔﻠﻮﻣﻮس ﻣﻮﺳﻪ (Glomus mosseae)،ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ ﺑﺪون ﺷﻮری، 25، 50 و 75 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر (NaCl)در ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﭘﮋوﻫﺶ ﻧﺸﺎن داد در ﺷﻮری ﺑﺎﻻ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎﻳﻲ ﻧﻈﻴﺮ ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ، ﺗﻌﺪاد ﺑﺮگ، وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﺷﺎﺧﺴﺎره، وزن ﺧﺸﻚ رﻳﺸﻪ و درﺻﺪ اﺳﺎﻧﺲ ﺑﺎ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺷﺎﻫﺪ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری در ﺳﻄﺢ 1 درﺻﺪ داﺷﺘﻨﺪ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻤﺎم اﻳﻦ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎ در ﺣﻀﻮر ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا ﺑﺎ ﺷﺎﻫﺪ ﺗﻔﺎروت ﻣﻌﻨﻲ داری در ﺳﻄﺢ 1 درﺻﺪ داﺷﺘﻨﺪ و اﻓﺰاﻳﺶ ﻗﺎﺑﻞ ﻣﻼﺣﻈﻪای ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ. ﻣﻘﺎﻳﺴﺎت ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺣﻀﻮر ﻣﻴﻜﻮرﻳﺰا در ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺗﺎﺛﻴﺮ ﻣﺜﺒﺘﻲ روی رﺷﺪ و ﻣﻴﺰان اﺳﺎﻧﺲ ﮔﻴﺎه ﺑﺎدرﺷﺒﻮ داﺷﺖ.
کلیدواژه ها