تاثیر تنش شوری بر خصوصیات جوانه زنی کلزا(Brassica napus L) ﺗﺤﺖ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی مختلف پرایمینگ

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشدرشته اگرواکولوژِی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.
2دانشجوی دکتری رشته زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران.
3کارشناسی ارشد رشته اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
چکیده
پراﻳﻤﻴﻨﮓ ﻳﻜﻲ از ﺗﻜﻨﻴﻚ ﻫﺎی ﺑﻬﺒﻮد ﺑﺬر اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ درﺻﺪ و ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ، ﺳﺒﺰ ﺷﺪن واﻓﺰاﻳﺶ داﻣﻨﻪ ﺟﻮاﻧﻪ زدن ﺑﺬر ﻫﺎ در ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﺗﻨﺶ زا از ﻗﺒﻴﻞ ﺷﻮری، دﻣﺎ و ﺧﺸﻜﻲ ﺷﻮد. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﺷﻮری در 6 ﺳﻄﺢ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری ﺻﻔﺮ،90،60،30، 120 ،150 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر( از ﻛﻠﺮﻳﺪ ﺳﺪﻳﻢ ﺧﺎﻟﺺ و ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺎ ﺳﻪ ﻧﻮع ﺗﺮﻛﻴﺐ GA3،KNO3،H2O ﺑﻮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺛﺮات ﺳﺎده و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺗﻴﻤﺎر ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺮای ﺻﻔﺎت درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ،ﻃﻮل ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ،ﻃﻮل ﺳﺎﻗﻪﭼﻪ وﻃﻮل رﻳﺸﻪﭼﻪ و ﺗﻌﺪاد ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻏﻴﺮ ﻧﺮﻣﺎل در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل 1 درﺻﺪ ﻣﻌﻨﻲدار ﺷﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺳﻄﻮح ﺻﻔﺮو30 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﺷﻮری ﺑﻮد و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻣﻘﺪار آن در ﺳﻄﺢ 150 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر ﺷﻮری ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ. در واﻗﻊ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﺪت ﺷﻮری درﺻﺪ ﺟﻮاﻧﻪ زﻧﻲ ﺑﺬر 16/8 ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻨﺘﺮل ﺷﺪه و ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻨﻲ داری ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﻃﻮل ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻧﻴﺰ ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﺷﻮری ﻗﺮارﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻃﻮل ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﺷﻮری ﺻﻔﺮ و ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ ﺑﺎ ﺟﻴﺒﺮﻟﻴﻚ اﺳﻴﺪ و ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ ﻃﻮل ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ در ﺗﻴﻤﺎر ﺷﻮری 150 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر و ﭘﺮاﻳﻢ ﺑﺎ H2O ﻣﺸﺎﻫﺪه ﺷﺪ و ﻃﻮل گیاﻫﭽﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺷﻮری روﻧﺪ ﻧﺰوﻟﻲ ﻧﺸﺎن داد.
کلیدواژه ها