بررسی تنوع ژنتیکی ژرپلاسم برنج برای صفات فیزیکی و شیمیایی بذر

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (648.64 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی ارشد، دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
2استادیار دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
3استادیار دانشگاه گنبد کاووس، موسسه تحقیقات برنج کشور بخش اصلاح نهال و بذر
4دانشجوی دکترا و عضو هیئت علمی دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
چکیده
ﺑﺮﻧﺞ ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﺘﺮﻳﻦ ﻏﻼت ﺟﻬﺎن اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺮخ رو ﺑﻪ رﺷﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﺟﻤﻌﻴﺖ در ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﻣﺼﺮف ﻛﻨﻨﺪه ﺑﺮﻧﺞ ﺗﻘﺎﺿﺎ ﺑﺮای ﺗﻮﻟﻴـﺪ ﺑﻴﺸـﺘﺮاﻳﻦ ﻣﺤﺼﻮل در ﺳﺎل ﻫﺎی آﺗﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﭘﻴﺪا ﺧﻮاﻫﺪ ﻛﺮد و اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺤﺼﻮل ﻫﺪف اﺻﻠﻲ ﺑﻪ ﻧﮋادﮔﺮان ﺧﻮاﻫـﺪ ﺑـﻮد. اﻳﻦ ﻫﺪف ﺑﺎ اﻳﺠﺎد وارﻳﺘﻪﻫﺎی ﭘﺮ ﻣﺤﺼﻮل، اﻓﺰاﻳﺶ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻏﺬاﻳﻲ و ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺗﻨﺸﻬﺎی زﻳﺴﺘﻲ و ﻏﻴﺮزﻳﺴﺘﻲ ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻣﻲﺷﻮد. از اﻳﻦ رو ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ و ﺳﺎﺧﺘﺎر ﺟﻮاﻣﻊ ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺮای ﺗﻌﻴﻦ اﺳﺘﺮاﺗﮋیﻫﺎی اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت اﻫﻤﻴﺖ دارد.در اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺗﻨﻮع ژﻧﺘﻴﻜﻲ ژرم ﭘﻼﺳﻢ،90ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺑﺮﻧﺞ اﻧﺘﺨﺎب و در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ در 3ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﻛﺸﺎورزی ﮔﻨﺒﺪ ﻛﺎووس اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺻﻔﺎت اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی ﺷﺪه ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از 11ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ SSR ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. در ﻣﺠﻤﻮع 54 آﻟﻞ ﭼﻨﺪﺷﻜﻞ ﺑﺎ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ 4/9 آﻟﻞ ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﺟﺎﻳﮕﺎه رﻳﺰ ﻣﺎﻫﻮاره در ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎ ﺗﻜﺜﻴﺮ ﺷﺪ. ﻧﺸﺎﻧﮕﺮﻫﺎی RM333 وRM519 ﺑﺎ ﻫﻔﺖ آﻟﻞ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺗﻌﺪاد آﻟﻞ را دارا ﺑﻮدﻧﺪ. اﻃﻼﻋﺎت ﭼﻨﺪ ﺷﻜﻠﻲ ﺑﺮای ﻧﺸﺎﻧﮕﺮﻫﺎی ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ از 0/51 ﺗﺎ0/75 ﺑﺎ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ 0/63 ﻣﺘﻐﻴﺮ ﺑﻮد. ﻫﺪف از اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ ﻧﺸﺎن دادن اﻫﻤﻴﺖ ﺗﺤﻤﻞ ﺑﻪ ﺧﺸﻜﻲ در ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻫﺎی ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ ﺑﻮد.
کلیدواژه ها