شناسایی آللهای حاوی اطلاعات برای صفات کیفی برنج با استفاده از نشانگرهای SSRدر ﺷﺮاﻳﻂ ﻏﺮﻗﺎب و ﺗﻨﺶ ﺧﺸﻜﻲ

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی ارشد، دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
2استادیار دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
3استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور بخش اصلاح نهال و بذر
4عضو هیئت علمی دانشگاه گنبد کاووس، گروه تولیدات گیاهی
چکیده
ﻛﻴﻔﻴﺖ داﻧﻪ ﺑﺮﻧﺞ ﻧﻴﺰ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﺟﻬﺖ ﺑﺎزار ﭘﺴﻨﺪی و ﻓﺮوش ﻣﺤﺼﻮل ﻣﺤﺴﻮب ﻣﻲﺷﻮد. ﻛﻴﻔﻴﺖ داﻧﻪ ﺑﺮﻧﺞ ﺗﺎ ﺣﺪ زﻳﺎدی ﺑﻪ وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﭘﺨﺖ، ﺷﻜﻞ، ﻋﻄﺮ و ﻃﻌﻢ آن ﺑﺴﺘﮕﻲ دارد. اﻳﻦ آزﻣﺎﻳﺶ در ﺳﺎل زراﻋﻲ95-94 در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﮕﺎه ﮔﻨﺒﺪ ﻛﺎووس در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار ﺑﺮای 90 ژﻧﻮﺗﻴﭗ اﺟﺮا ﺷﺪ. در ﻣﺮﺣﻠﻪ داﺷﺖ ﻛﻠﻴﻪ ﺻﻔﺎت ﻣﺮﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﮔﻴﺎه اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی ﺷﺪ و در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﺮداﺷﺖ ﺻﻔﺎت ﻛﻴﻔﻲ داﻧﻪ ﺑﺮﻧﺞ درﺟﻪ ﺣﺮارت ژﻻﺗﻴﻨﻪ، ﻣﻴﺰان آﻣﻴﻠﻮز و ﻣﻴﺰان ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺠﺰﻳﻪ ارﺗﺒﺎط ﺑﻴﻦ ﺻﻔﺎت اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪه ﺑﺎ ﻧﺸﺎﻧﮕﺮﻫﺎی ﺑﻪ ﻛﺎر رﻓﺘﻪ در آزﻣﺎﻳﺶ ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ از ﻣﻴﺎن96آﻟﻞ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ، درﺟﻪ ﺣﺮارت ژﻻﺗﻴﻨﻪ ﺗﺤﺖ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﭼﻬﺎر آﻟﻞ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ در ﺑﻴﻦ آﻧﻬﺎ آﻟﻞ RM5558-A ﺑﺎ8/01 درﺻﺪ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ و آﻟﻞ RM5642-E ﺑﺎ 2/670 درﺻﺪ ﻛﻤﺘﺮﻳﻦ اﺛﺮ را دارا ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها