ارزیابی روابط برخی صفات مرتبط با کیفیت دانه در ژنوتیپهای گندم تتراپلوئید .Triticum turgidum) (Ssp
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات و گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات و گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات و گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
4دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات و گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
ﮔﻨﺪمﻫﺎی ﺗﺘﺮاﭘﻠﻮﺋﻴﺪ ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﺗﻨﻮع ﮔﺴﺘﺮده ژﻧﺘﻴﻜﻲ ﺑﺮای ﺻﻔﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ دارای اﻫﻤﻴﺖ اﺻﻼﺣﻲ ﻓﺮاوان ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻫﺪف از اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ارزﻳﺎﺑﻲ ﺑﺮﺧﻲ ﺻﻔﺎت ﻛﻴﻔﻲ داﻧﻪ در ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﻨﺪم ﺗﺘﺮاﭘﻠﻮﺋﻴﺪ ﺑﻮد. ﺑﺪﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﺗﻌﺪاد 25 ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﮔﻨﺪم در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻻﺗﻴﺲ ﺳﺎده ﺑﺎ دو ﺗﻜﺮار در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺻﻨﻌﺘﻲ اﺻﻔﻬﺎن ﺑﻪ اﺟﺮا درآﻣﺪ. ﭘﺲ ازﺑﺮداﺷﺖ ﺳﻪ ﺻﻔﺖ ﻛﻴﻔﻲ داﻧﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺳﺨﺘﻲ داﻧﻪ، درﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﺷﺎﺧﺺ ﮔﻠﻮﺗﻦ اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ژﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎی ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ از ﻧﻈﺮ ﻛﻠﻴﻪ ﺻﻔﺎت اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل ﻳﻚ درﺻﺪ دارﻧﺪ. ﺑﺮاﺳﺎس ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ درﭼﻬﺎر زﻳﺮ ﮔﻮﻧﻪ ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ، زﻳﺮ ﮔﻮﻧﻪ T. dicocum دارای ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﺳﺨﺘﻲ داﻧﻪ ﺑﻮد و از ﻧﻈﺮ ﺳﺨﺘﻲ داﻧﻪ ﺑﺠﺰ ﺑﺎ زﻳﺮﮔﻮﻧﻪ T. polinicum ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ زﻳﺮﮔﻮﻧﻪﻫﺎ دارای اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری ﺑﻮد. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ از ﻧﻈﺮ ﺷﺎﺧﺺ ﮔﻠﻮﺗﻦ زﻳﺮ ﮔﻮﻧﻪ T. dicocum ﺑﺠﺰ ﺑﺎ زﻳﺮﮔﻮﻧﻪT. aestivum ﺑﺎ ﺳﺎﻳﺮ زﻳﺮﮔﻮﻧﻪﻫﺎ اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری ﻧﺪاﺷﺖ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در اﻳﻦ ﮔﻨﺪمﻫﺎ ﺑﻴﻦ درﺻﺪ ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ و ﺳﺨﺘﻲ داﻧﻪ ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﺜﺒﺖ و ﻣﻌﻨﻲداری وﺟﻮد دارد
کلیدواژه ها