بررسی مراحل فنولوژی و عملکرد اسانس ده رقم ریحان

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (280.4 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد
2استاد و عضو هیئت علمی، دانشگاه فردوسی مشهد
3استاد و عضو هیئت علمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی
چکیده
رﻳﺤﺎن ﻳﻜﻲ از ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ دارا ﺑﻮدن ﻣﻘﺪار زﻳﺎدی اﺳﺎﻧﺲ در اﻧﺪام ﻫﺎی روﻳﺸﻲ ﻫﻢ ﻛﺎرﺑﺮد داروﻳﻲ و ﻫﻢ ﻛﺎرﺑﺮد ﺧﻮراﻛﻲ دارد. رﻳﺤﺎن ﺗﻨﻮع زﻳﺎدی در ﺳﻄﺢ ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژی و ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺛﺎﻧﻮﻳﻪ و ﻣﺨﺼﻮﺻﺎ اﺳﺎﻧﺲ دارد. ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ در ﭘﺎﻳﻴﺰ و زﻣﺴﺘﺎن ﺳﺎل 1396 در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ زراﻋﺖ داﻧﺸﮕﺎه ﻓﺮدوﺳﻲ ﻣﺸﻬﺪ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮک ﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ و در ﭼﻬﺎر ﺗﻜﺮار ﺑﺎ ﭼﻬﺎر رﻗﻢ داﺧﻠﻲ ﺑﻨﻔﺶ ﺧﺎﻟﺺ، ﺑﻨﻔﺶ اﺑﻠﻖ، ﺳﺒﺰ اردﺳﺘﺎﻧﻲ، ﺳﺒﺰ ﻣﺒﺎرﻛﻪ و ﺷﺶ رﻗﻢ ﺧﺎرﺟﻲ اﻓﻐﺎﻧﻲ، اﻳﺘﺎﻟﻴﺎﻳﻲ،ﺗﺎﻳﻠﻨﺪی، اﻟﻴﺪﻳﺎ، دارﭼﻴﻨﻲ و ﻟﻴﻤﻮﻳﻲ اﻧﺠﺎم ﮔﺮدﻳﺪ. ﺑﺮداﺷﺖ ﺻﻔﺎت ﻓﻨﻮﻟﻮژی در ﻃﻮل دوره رﺷﺪ و اﺳﺎﻧﺲ ﮔﻴﺮی از ﻣﺎده ﺧﺸﻚ اﻧﺪام ﻫﻮاﻳﻲ ﺑﻪ روش ﺗﻘﻄﻴﺮ ﺑﺎ آب ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از دﺳﺘﮕﺎه ﻛﻠﻮﻧﺠﺮ ﭘﺲ از دوره رﺷﺪ اﻧﺠﺎم ﮔﺮدﻳﺪ .ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد اﺛﺮ رﻗﻢ ﺑﺮ ﺗﻤﺎﻣﻲ ﺻﻔﺎت در ﺳﻄﺢ 1 ﻣﻌﻨﻲ دار ﺑﻮده اﺳﺖ. ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ رﻗﻢ ﻫﺎ ﺑﺮای ﺳﺒﺰی ﻛﺎری ﺑﻪ دﻟﻴﻞ رﺷﺪ ﺳﺮﻳﻊ، ارﻗﺎم دارﭼﻴﻨﻲ، اﺑﻠﻖ و ﺳﺒﺰ اﻓﻐﺎﻧﻲ ﺑﻮدﻧﺪ. ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ رﻗﻢ ﻫﺎ ﺑﺮای اﺳﺎﻧﺲ ﮔﻴﺮی ارﻗﺎم ﻟﻴﻤﻮﻳﻲ، ﺳﺒﺰ اردﺳﺘﺎﻧﻲ و دارﭼﻴﻨﻲ ﺑﻮدﻧﺪ ﻛﻪ ﺑﺮای ﻛﺎﺷﺖ در ﮔﻠﺨﺎﻧﻪ ﻫﺎی اﻳﺮان رﻗﻢ ﺳﺒﺰ اردﺳﺘﺎﻧﻲ ﭘﻴﺸﻨﻬﺎد ﻣﻲﮔﺮدد.
کلیدواژه ها