تأثیر کاربرد اسید آسکوربیک، اسید هیومیک و کودهای آلی بر بعضی صفات مورفولوژیکی و عملکرد گیاه دارویی بادرشبی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه
2گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
چکیده
ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ارزﻳﺎﺑﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﻛﺎرﺑﺮد اﺳﻴﺪ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ، اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ و ﻛﻮدﻫﺎی آﻟﻲ ﺑﺮ ﺑﻌﻀﻲ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﻤﻲ و ﻛﻴﻔﻲ ﺑﺎدرﺷﺒﻮ، آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1396 در ﻣﺰرﻋﻪ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎﺗﻲ داﻧﺸﻜﺪه ﻛﺸﺎورزی داﻧﺸﮕﺎه ﺗﺒﺮﻳﺰ اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﻋﺎﻣﻞ اول ﻣﺼﺮف ﻛﻮد آﻟﻲ در ﺳﻪ ﺳﻄﺢ )ﺷﺎﻫﺪ، ﻣﺼﺮف 30 ﺗﻦ در ﻫﻜﺘﺎر ﻛﻮد داﻣﻲ و ﻣﺼﺮف 15 ﺗﻦ در ﻫﻜﺘﺎر ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ و ﻋﺎﻣﻞ دوم ﻛﺎرﺑﺮد اﺳﻴﺪ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ واﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ( ﺑﻮدﻧﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺛﺮ ﻛﺎرﺑﺮد ﻛﻮدﻫﺎی داﻣﻲ و ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﺮ ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ، ﺗﻌﺪاد ﺳﺎﻗﻪ ﻓﺮﻋﻲ، ﺗﻌﺪاد ﺳﺎﻗﻪ ﮔﻞدﻫﻨﺪه، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺎده ﺧﺸﻚ، درﺻﺪ اﺳﺎﻧﺲ و اﺛﺮ اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ و اﺳﻴﺪ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ ﺑﺮ ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ، ﺗﻌﺪاد ﺳﺎﻗﻪ ﮔﻠﺪﻫﻨﺪه، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺎده ﺧﺸﻚ و درﺻﺪ اﺳﺎﻧﺲ ﻣﻌﻨﻲدار ﺷﺪ. ﺑﺮاﺳﺎس ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦﻫﺎ، ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ، ﺗﻌﺪاد ﺳﺎﻗﻪ ﻓﺮﻋﻲ و ﮔﻠﺪﻫﻨﺪه و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺎده ﺧﺸﻚ ﺑﺎ ﻛﺎرﺑﺮد 15 ﺗﻦ در ﻫﻜﺘﺎر ﻛﻮد ورﻣﻲﻛﻤﭙﻮﺳﺖ ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺗﻌﺪاد ﺳﺎﻗﻪ ﻓﺮﻋﻲ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺎده ﺧﺸﻚ ﺑﺎ ﻛﺎرﺑﺮد ﻫﺮدو اﺳﻴﺪ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ و اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪ. ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ درﺻﺪ اﺳﺎﻧﺲ در ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﻣﺤﻠﻮلﭘﺎﺷﻲ اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ اﺳﻴﺪ اﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ ﺑﺎ ورﻣﻲ ﻛﻤﭙﻮﺳﺖ 0/61 درﺻﺪ( و ﺑﺎ ﻛﻮد داﻣﻲ )0/54 درﺻﺪﺣﺎﺻﻞ ﺷﺪ. ﺑﻪﻃﻮر ﻛﻠﻲ ﻣﻲﺗﻮان ﻧﺘﻴﺠﻪﮔﻴﺮی ﻛﺮد ﻛﻪ ﻛﺎرﺑﺮد ﻛﻮدﻫﺎی آﻟﻲ و اﺳﻴﺪ ﻫﻴﻮﻣﻴﻚ و اﺳﻴﺪ آﺳﻜﻮرﺑﻴﻚ ﺳﺒﺐ ﺑﻬﺒﻮد ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻛﻤﻲ و ﻳﺎ ﻛﻴﻔﻲ ﺷﺪه اﻧﺪ.
کلیدواژه ها