پاسخ عملکرد و اجزای عملکرد دانه چای ترش به نیتروژن و تراکم بوته
پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، زابل، ایران
2دانشیار گروه زراعت، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
3دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند، ایران
4دانشجوی دکتری زراعت واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند، ایران
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺗﺄﺛﻴﺮ ﺳﻄﻮح ﻛﻮد ﻧﻴﺘﺮوژن و ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗﻪ ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد و اﺟﺰای ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﭼﺎی ﺗﺮش آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﺑﻠﻮکﻫﺎی ﻛﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ و 3 ﺗﻜﺮار در ﺳﺎل 1396 در ﻣﻨﻄﻘﻪ اﻳﺮاﻧﺸﻬﺮ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻧﻴﺘﺮوژن در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ )ﺻﻔﺮ، 100، 200 و 300 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺘﺮوژن در ﻫﻜﺘﺎر( و ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗﻪ در ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ )5 ،6/7، 10 و20 ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑﻊ( ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻋﻮاﻣﻞ آزﻣﺎﻳﺶ، ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺛﺮات ﺳﺎده ﻧﻴﺘﺮوژن و ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗﻪ ﺑﺮ ﺗﻌﺪاد ﻣﻴﻮه در ﺑﻮﺗﻪ، ﺗﻌﺪاد داﻧﻪ در ﻣﻴﻮه، ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻚ ﺗﻚ ﺑﻮﺗﻪ، ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در ﺑﻮﺗﻪ و ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ ﻣﻌﻨﻲدار ﺷﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﻧﻴﺘﺮوژن و ﺗﺮاﻛﻢ ﺑﻮﺗﻪ ﺑﺮ ﺗﻌﺪاد ﻣﻴﻮه در ﺑﻮﺗﻪ، ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در ﺑﻮﺗﻪ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ ﻣﻌﻨﻲدار ﺷﺪ. ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان ﻧﻴﺘﺮوژن ﺻﻔﺎت ﻋﻤﻠﻜﺮد و اﺟﺰای ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻬﺒﻮد ﻳﺎﻓﺖ اﻣﺎ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﺗﺮاﻛﻢ اﻳﻦ ﺻﻔﺎت ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﺑﻪ ﻃﻮر ﻛﻠﻲ اﺛﺮات ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﺎرﺑﺮد 300 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺘﺮوژن در ﻫﻜﺘﺎر و ﺗﺮاﻛﻢ 5 ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ، ﻋﻤﻠﻜﺮد و اﺟﺰای ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺗﻚ ﺑﻮﺗﻪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ و اﻳﻦ درﺣﺎﻟﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻴﺶﺗﺮﻳﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ در واﺣﺪ ﺳﻄﺢ در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﺎرﺑﺮد 100 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺘﺮوژن و 20 ﺑﻮﺗﻪ در ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ ﺑﺪﺳﺖ آﻣﺪ
کلیدواژه ها