بررسی اثرات تنش شوری بر صفات مورفولوژیکی چای ترش (Hibiscus sabdariffa L.) و مقادیر فنول و آنتوسیانین تام در گلبرگ های آن

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (265.57 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
چکیده
ﺷﻮری ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻳﻜﻲ از ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﺶزای ﻏﻴﺮزﻧﺪه، ﺑﺮ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻮﺛﺮ اﺳﺖ. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮات ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری (ﺻﻔﺮ، 40، 80، 120 و 160 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر NaCl) روی رﺷﺪ روﻳﺸﻲ و ﺑﺮﺧﻲ ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ ﮔﻴﺎه ﭼﺎی ﺗﺮش، آزﻣﺎﻳﺸﻲ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼ ﺗﺼﺎدﻓﻲ و ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از آزﻣﺎﻳﺶ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺎﻋﺚ ﻛﺎﻫﺶ در ارﺗﻔﺎع ﮔﻴﺎه، ﺗﻌﺪاد ﺑﺮگ و وزن ﺗﺮ ﮔﻴﺎه ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻋﻼوه ﺑﺮ آن ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲ داری در وزن ﺗﺮ و ﺧﺸﻚ ﮔﻞ در ﺑﻴﻦ ﺗﻨﺶ ﻫﺎی ﺷﻮری ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻧﺸﺪ، اﻣﺎ ﺗﻌﺪاد ﮔﻞ در ﻣﻌﺮض ﻏﻠﻈﺖ ﻫﺎی 120 و 160 ﻣﻴﻠﻲ ﻣﻮﻻر NaCl، ﻛﺎﻫﺶ ﻳﺎﻓﺖ. ﻣﻘﺪار ﻓﻨﻮل ﺗﺎم در ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری ﺑﺠﺰ در 40 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر NaCl، روﻧﺪ ﻛﺎﻫﺸﻲ داﺷﺖ اﻣﺎ ﻣﻘﺪار آﻧﺘﻮﺳﻴﺎﻧﻴﻦ ﺗﺎم، اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻌﻨﻲداری درﻏﻠﻈﺖ 40 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮﻻر NaCl ﻧﺸﺎن داد. ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ اﺛﺮ ﻏﻠﻈﺖ ﻫﺎی ﭘﺎﻳﻴﻦ ﻧﻤﻚ را در اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻴﺰان آﻧﺘﻮﺳﻴﺎﻧﻴﻦ، ﺑﺪون ﺗﺎﺛﻴﺮ در در ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﺤﺼﻮل ﮔﻞ ﮔﻴﺎه ﭼﺎی ﺗﺮش، ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ ﻗﺮار دﻫﺪ.
کلیدواژه ها