بررسی روابط بین صفات مختلف 156 ژنوتیپ لوبیا با استفاده از تجزیه PC

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشگاه مراغه، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
2سازمان انرژی اتمی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ ﺻﻔﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﻳﻚ ﻣﻮﺛﺮ و ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻋﻮاﻣﻞ ﭘﻨﻬﺎﻧﻲ ﺗﺎﺛﻴﺮ ﮔﺬار ﺑﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻟﻮﺑﻴـﺎ، آزﻣﺎﻳﺸـﻲ ﺑـﺎ اﺳـﺘﻔﺎده از 156 ژﻧﻮﺗﻴﭗ از ﻣﻮﺗﺎﻧﺖﻫﺎی ﻟﻮﺑﻴﺎی ﺳﻴﺎه ﺑﻮﻣﻲ ﺧﻤﻴﻦ ﻃﺮاﺣﻲ ﮔﺮدﻳﺪ. اﻳﻦ ﺑﺮرﺳﻲ در ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺰرﻋﻪ در ﭘﮋوﻫﺸﻜﺪه ﻛﺸـﺎورزی ﻫﺴـﺘﻪ ای ﻛﺮج در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻻﺗﻴﺲ ﻣﺴﺘﻄﻴﻞ 12×13 در دو ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. در اﻳﻦ ﭘﺮوژه، 10 ﺻﻔﺖ ﻣﻮرد ارزﻳـﺎﺑﻲ ﻗـﺮار ﮔﺮﻓـﺖ و ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺗﻌﺪاد ﻋﺎﻣﻞﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺑﻪ ﻣﻮﻟﻔﻪﻫﺎی اﺻﻠﻲ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺑﻪ ﻋﺎﻣﻞﻫﺎ در ﻣﺠﻤﻮع ﭼﻬﺎر ﻋﺎﻣـﻞ را ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﺶ از 64 درﺻﺪ از ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻛﻞ دادهﻫﺎ را ﺗﻮﺟﻴﻪ ﻣﻲﻛﺮدﻧﺪ. اﻳﻦ ﻋﺎﻣﻞﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺻﻔﺎت در ﺑﺮﮔﻴﺮﻧـﺪهی ﺧـﻮد،ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان ﻋﺎﻣﻞ ﻓﻨﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ، ﻋﻤﻠﻜﺮد، اﺟﺰای ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﻗﻄﺮ ﻏﻼف ﻧﺎﻣﮕﺬاری ﺷﺪﻧﺪ. ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘـﺎﻳﺞ ﺑﺪﺳـﺖ آﻣـﺪه، ﺻـﻔﺎت ﻣﻬﻢ ﺗﻌﻴﻴﻦ ﻛﻨﻨﺪه ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ ﺷﺎﻣﻞ: وزن ﺻﺪ داﻧﻪ، ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺮداﺷﺖ و ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻚ ﺑﻮدﻧﺪ. اﻟﺒﺘﻪ، ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﻲ ﻣﻴﺎن ﻋﻤﻠﻜﺮد ﺑﺎ اﻳﻦ ﺻﻔﺎت ﻧﻴﺰ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻮد. ﻟﺬا ﺗﻼش ﺑﺮای ﺑﻬﺒﻮد ﻫﺮﻳﻚ از ﺻﻔﺎت ﻣﺬﻛﻮر ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﮔﺮدد.
کلیدواژه ها