بررسی تاثیر سه نوع بسته بندی بر زوال بذر پرایم شده و غیرپرایم کنجد(Sesamum indicum) طی شرایط متفاوت انبارداری

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﻲ اﺛﺮ ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻧﮕﻬﺪاری ﺑﺬر ﺑﺮ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ اﻧﺒﺎرداری ﺑﺬور ﭘﺮاﻳﻢ ﺷﺪه ﻛﻨﺠﺪ آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼ ًﺗﺼﺎدﻓﻲ ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﭘﺮاﻳﻢ ﺑﺬر ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﺤﻠﻮل 0,5 درﺻﺪ ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ ﻧﻴﺘﺮات ﺑﻪ ﻣﺪت 12 ﺳﺎﻋﺖ )دو ﺳﻄﺢ ﭘﺮاﻳﻢ ﻧﺸﺪه و ﭘﺮاﻳﻢ ﺷﺪه(، ﻧﻮع ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﺑﺬور )ﺳﻪ ﺳﻄﺢ ﻧﺎﻧﻮ، ﭘﻼﺳﺘﻴﻚ ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ ﺧﻸ و ﻓﻮﻳﻞ آﻟﻮﻣﻴﻨﻴﻮم(، دو ﺳﻄﺢ دﻣﺎﻳﻲ )15 و30 درﺟﻪﺳﺎﻧﺘﻴﮕﺮاد(، و ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ رﻃﻮﺑﺘﻲ )5، 9، 13 و 17 درﺻﺪ( وﺷﺶ ﺳﻄﺢ ﻣﺪت زﻣﺎن اﻧﺒﺎرداری )30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز( ﺑﻮدﻧﺪ. ﭘﺲ از اﻋﻤﺎل ﺗﻴﻤﺎرﻫﺎی ﭘﺮاﻳﻤﻴﻨﮓ، ﺑﺬور ﺧﺸﻚ ﺷﺪﻧﺪ و در ﺑﺴﺘﻪ ﻫﺎی ﻣﻮرد آزﻣﺎﻳﺶ، ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﺷﺪه و ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ اﻧﺒﺎر ﺑﻪ ﻣﺪت 6 ﻣﺎه اﻧﺒﺎر ﺷﺪﻧﺪ. ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﺪت زﻣﺎن اﻧﺒﺎرداری، ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺑﺎ اﻓﺰاﻳﺶ ﻣﻘﺪار رﻃﻮﺑﺖ ﻣﺤﺘﻮی ﺑﺬر و دﻣﺎی اﻧﺒﺎرداری ﺑﻨﻴﻪ ﺑﺬرﻫﺎ ﺑﻪ ﻣﺮورﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻣﻲﻛﻨﺪ و در ﺷﺎﺧﺺ ﻫﺎی ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﻲ اﻳﻦ ﻛﺎﻫﺶ در ﻫﻤﺎن ﻣﺎه ﻫﺎی اﺑﺘﺪاﻳﻲ در ﺗﻴﻤﺎر رﻃﻮﺑﺖ 17 درﺻﺪ و دﻣﺎی 30 درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﻲﮔﺮاد رخ داد ﻛﻪ ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه ﺗﺎﺛﻴﺮ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺷﺮاﻳﻂ ﻧﮕﻬﺪاری ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ زﻣﺎن اﻧﺒﺎرداری و ﻧﻮع ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪیﻫﺎ در ﺣﻔﻆ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺬرﻫﺎ ﺑﻮد. ﺑﺮای ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی درﺻﺪ و ﺳﺮﻋﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻛﻨﺠﺪ، ﺑﻴﻦ اﺛﺮات اﺻﻠﻲ و اﺛﺮات ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ دو و ﺳﻪﮔﺎﻧﻪ ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﻲ داری درﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل ﻳﻚ درﺻﺪ وﺟﻮد داﺷﺖ. ﺑﺬرﻫﺎی ﻧﮕﻬﺪاری ﺷﺪه در ﺑﺴﺘﻪ ﻧﺎﻧﻮ در دﻣﺎ و رﻃﻮﺑﺖ ﺑﺎﻻ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﺑﺴﺘﻪ ﻫﺎ زوال ﻛﻤﺘﺮی ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮاﻳﻦ ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻧﺎﻧﻮ ﺑﺎﻋﺚ ﺣﻔﻆ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺑﺬرﻫﺎ در ﺷﺮاﻳﻂ رﻃﻮﺑﺖ و دﻣﺎی ﺑﺎﻻ ﺷﺪه و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪی ﻣﻨﺎﺳﺐ، دراﻳﻦ ﺷﺮاﻳﻂ ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ.
کلیدواژه ها