ارزیابی مقاومت به تنش شوری در انواع مختلف لوبیا در مرحله جوانهزنی بذر

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (263.54 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی.
2دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی.
چکیده
ﺣﺴﺎسﺗﺮﻳﻦ ﻣﺮﺣﻠﻪ رﺷﺪ ﮔﻴﺎه ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬر اﺳﺖ. در ﻳﻚ آزﻣﺎﻳﺶ ﻓﺎﻛﺘﻮرﻳﻞ و در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﻲ، اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻟﻮﺑﻴﺎ ازﻧﻈﺮ ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻣﻮرد ارزﻳﺎﺑﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ. ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺎﻣﻞ ﭼﻬﺎر ﺳﻄﺢ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺻﻔﺮ، 30، 60 و 90 ﻣﻴﻠﻲﻣﻮل( و ﭼﻬﺎر ﻧﻮع ﻟﻮﺑﻴﺎ )ﻟﻮﺑﻴﺎ ﺳﻔﻴﺪ، ﻟﻮﺑﻴﺎ ﻗﺮﻣﺰ، ﻟﻮﺑﻴﺎﭼﻴﺘﻲ و ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﺸﻢﺑﻠﺒﻠﻲ ﺑﻮدﻧﺪ. ﺳﻄﻮح ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی ﻣﺘﻔﺎوت NaCl ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪ. ﺗﺠﺰﻳﻪ وارﻳﺎﻧﺲ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ اﺛﺮﻫﺎی ﺳﺎده ﺗﻨﺶ ﺷﻮری و اﻧﻮاع ﻟﻮﺑﻴﺎ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ آنﻫﺎ روی اﻛﺜﺮ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎت ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬر و ﺑﻨﻴﻪ ﮔﻴﺎﻫﭽﻪ ﻣﻌﻨﻲدار ﮔﺮدﻳﺪﻧﺪ. در اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻟﻮﺑﻴﺎ، ﺑﺎ ﺗﺸﺪﻳﺪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، وﻳﮋﮔﻲﻫﺎی ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﺬر ﻛﺎﻫﺶ ﭘﻴﺪا ﻛﺮدﻧﺪ. اﻣﺎ ﻣﻴﺰان واﻛﻨﺶ اﻧﻮاع ﻟﻮﺑﻴﺎ ﺑﻪ ﺷﺪتﻫﺎی ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﺘﻔﺎوت ﺑﻮد. درﻣﺠﻤﻮع، ارزﻳﺎﺑﻲ اﻧﻮاع ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻟﻮﺑﻴﺎ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻣﻘﺎوﻣﺖ آنﻫﺎ ﺑﻪ ﺗﻨﺶ ﺷﻮری در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﺸﻢ ﺑﻠﺒﻠﻲ، ﻟﻮﺑﻴﺎ ﺳﻔﻴﺪ، ﻟﻮﺑﻴﺎ ﻗﺮﻣﺰ و ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ ﺑﻮد.
کلیدواژه ها