اثر محلول پاشی اوره بر کمیت و کیفیت گندم دیم

پذیرفته شده برای پوستر XML اصل مقاله (295.61 K)
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
1دانشجوی کارشناسی ارشد رشته زراعت دانشگاه کردستان
2دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان
3استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان
چکیده
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻫﻤﻴﺖ ﮔﻨﺪم در زﻣﻴﻨﻪ اﻗﺘﺼﺎد و ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﺟﻬﺎن ﺗﻼش در ﺟﻬﺖ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﺑﻬﺒﻮد ﻛﻴﻔﻴﺖ آن ﻣﻬﻢ و ﺿﺮوری ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر دﺳﺖﻳﺎﺑﻲ ﺑﻪ ارﻗﺎم ﭘﺮ ﻣﺤﺼﻮل و ﺑﺎﻛﻴﻔﻴﺖ ﮔﻨﺪم، ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ روش و زﻣﺎن ﺗﻐﺬﻳﻪ دارای اﻫﻤﻴﺖ ﺧﺎﺻﻲ اﺳﺖ. از ﺑﻴﻦ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻣﺼﺮﻓﻲ، ﻧﻴﺘﺮوژن ﻳﻜﻲ از ﭘﺮﻣﺼﺮفﺗﺮﻳﻦ و ﻣﻬﻢﺗﺮﻳﻦ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬاﻳﻲ در اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. از روشﻫﺎی ﺑﻬﻴﻨﻪی اﺳﺘﻔﺎده از ﻋﻨﺼﺮ ﻣﻲﺗﻮان ﺑﻪ ﻣﺤﻠﻮل ﭘﺎﺷﻲ اوره اﺷﺎره ﻛﺮد ﻛﻪ در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﻪ آن ﭘﺮداﺧﺘﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﺳﻪ ﻣﺰرﻋﻪی ﮔﻨﺪم از ﻗﺒﻞ ﻛﺸﺖ ﺷﺪه، در ﺳﻪ ﻣﻨﻄﻘﻪی ﻣﺨﺘﻠﻒ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪ و از ﻫﺮ ﻣﺰرﻋﻪ ﻗﻄﻌﻪای ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺣﺖ 100 ﻣﺘﺮﻣﺮﺑﻊ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻛﺮت آزﻣﺎﻳﺸﻲ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪ. ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﻛﺮت ﺗﻴﻤﺎر ﺷﺪه ﻳﻚ ﻛﺮت ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺷﺎﻫﺪ اﻧﺘﺨﺎب ﺷﺪ. ﻣﺤﻠﻮل ﭘﺎﺷﻲ دو ﻫﻔﺘﻪ ﺑﻌﺪ از ﮔﻠﺪﻫﻲ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از اوره 4 درﺻﺪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ. ﻣﻘﺪار 400 ﮔﺮم اوره در 10 ﻟﻴﺘﺮ آب ﺣﻞ ﺷﺪ و ﺑﺮای ده ﻧﻘﻄﻪ آزﻣﺎﻳﺸﻲ ﺑﻪ ﻛﺎر ﺑﺮده ﺷﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ اﻳﻦ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﺤﻠﻮل ﭘﺎﺷﻲ در اﻳﻦ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﺎﻋﺚ اﻓﺰاﻳﺶ ﻋﻤﻠﻜﺮد و ﭘﺮوﺗﺌﻴﻦ ﺑﺬر ﺷﺪ،اﻣﺎ ﺗﺎﺛﻴﺮ آن ﺑﺮروی وزن ﻫﺰارداﻧﻪ و ﻣﺎدهی ﺧﺸﻚ ﻣﻌﻨﻲ دار ﻧﺸﺪ. ﻛﺎراﻳﻲ اﺳﺘﻔﺎده از ازت در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ 74 درﺻﺪ ﺑﻪ دﺳﺖ آﻣﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪهی ﻛﺎراﻳﻲ اﻳﻦ روش در اﺳﺘﻔﺎده از اﻳﻦ ﻋﻨﺼﺮ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
کلیدواژه ها