بررسی تاثیر مدیریت های زراعی متداول و کم نهاده بر کارآیی مصرف آب در ژنوتیپ های لوبیا چیتی

پذیرفته شده برای پوستر
عنوان دوره: پانزدهمین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران
نویسندگان
پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- خمین –ایران
چکیده
ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ روﻧﺪ ﺗﻐﻴﻴﺮات ﻛﺎرآﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب در ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻫﺎی ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ ﺗﺤﺖ ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻢ ﻧﻬﺎده و ﻣﺘـﺪاول، آزﻣﺎﻳﺸـﻲ در ﺳﺎل 1396در ﭘﺮدﻳﺲ ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت و آﻣﻮزش ﻟﻮﺑﻴﺎی ﻛﺸﻮر، واﻗﻊ در ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﺧﻤﻴﻦ ﺑﻪ اﺟـﺮاء درآﻣـﺪ. 12 ژﻧﻮﺗﻴـﭗ ﻟﻮﺑﻴـﺎ ﭼﻴﺘـﻲ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ ﻛﺸﺖ در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖﻫﺎی زرﻋﻲ ﻛﻢ ﻧﻬﺎده)ﺑﺮ اﺳﺎس ﻧﺘﺎﻳﺞ آزﻣﺎﻳﺸﺎت ﻗﺒﻠﻲ ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﺳﻪ ﺷﺎﻫﺪ ﻏﻔﺎر، ﻛﻮﺷـﺎ و ﻻﻳـﻦ Cos16، در دو ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺘﺪاول و ﻛﻢ ﻧﻬﺎده و در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﻛﺮت ﻫﺎی ﺧﺮد ﺷﺪه ﺑﺎ ﺳﻪ ﺗﻜﺮار ﻣﻮرد ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﻗـﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨـﺪ. ﻧﺘـﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﺑﻴﻦ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻫﺎی زراﻋﻲ اﻋﻤﺎل ﺷﺪه از ﻧﻈﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ و ﻣﻘﺪار آب ﻣﺼﺮﻓﻲ ﻃـﻲ ﻓﺼـﻞ رﺷـﺪ، اﺧـﺘﻼف ﻣﻌﻨـﻲ داری در ﺳﻄﺢ 1 درﺻﺪ وﺟﻮد داﺷﺖ. ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ زراﻋﻲ ﻛﻢ ﻧﻬﺎده ﻣﻮﺟﺐ ﻛﺎﻫﺶ 48 درﺻﺪی ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ و 57 درﺻﺪی ﻣﻴـﺰان ﻣﺼﺮف آب در ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻫﺎی ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ، ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ زراﻋﻲ ﻣﺘﺪاول ﮔﺮدﻳﺪ. ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺗﻌﺪاد روز ﺗﺎ رﺳﻴﺪﮔﻲ ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻛﺎرآﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب در ﺷﺮاﻳﻂ ﻛﻢ ﻧﻬﺎده ﺑﻪ ﺗﺮﺗﻴﺐ 6/3 درﺻﺪ ﻛﺎﻫﺶ و 18/2 درﺻﺪ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺖ، اﻣﺎ اﻳﻦ ﺗﻐﻴﻴـﺮات از ﻟﺤـﺎظ آﻣﺎری ﻣﻌﻨﻲ دار ﻧﺒﻮد. ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ ﻧﻴﺰ از ﻧﻈﺮ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧـﻪ، ﻣﻴـﺰان ﻣﺼـﺮف آب، ﺗﻌـﺪاد روز ﺗـﺎ رﺳـﻴﺪﮔﻲ ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و ﻛﺎرآﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب دارای اﺧﺘﻼف ﻣﻌﻨﻲداری ﺑﺎ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﺑﻮدﻧﺪ. ﻟﻮﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ ﻻﻳﻦ Ks-21365 ﺑﺎ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ ﻋﻤﻠﻜﺮد داﻧﻪ 2654 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم در ﻫﻜﺘﺎر در دو ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﺘﺪاول و ﻛﻢ ﻧﻬﺎده، ﺗﻮاﻧﺴﺖ ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﻛﺎراﻳﻲ ﻣﺼﺮف آب ﺑﺎ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ 0/56 ﻛﻴﻠﻮﮔﺮم داﻧﻪ ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﻣﺘﺮ ﻣﻜﻌﺐ ﻣﺼﺮف آب را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص دﻫﺪ. اﻳﻦ ژﻧﻮﺗﻴﭗ ﺑﺎ ﻣﺘﻮﺳﻂ 89/5 روز ﺗﺎ رﺳﻴﺪﮔﻲ ﻓﻴﺰﻳﻮﻟـﻮژﻳﻜﻲ،ﻣﻲ ﺗﻮاﻧﺪ ﮔﺰﻳﻨﻪ ﺧﻮﺑﻲ ﺑﺮای ﻛﺸﺖ در ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻫﺎی زراﻋﻲ ﻛﻢ ﻧﻬﺎده ﻟﻮﺑﻴﺎ ﻣﺤﺴﻮب ﮔﺮدد.
کلیدواژه ها